Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай пусна първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Свят

Китай пусна първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Китай пусна първата в света инхалаторна ваксина срещу COVID-19 (ВИДЕО) - Tribune.bg
Снимка:

Китайският град Шанхай започна прилагането на инхалаторна ваксина срещу COVID-19. Това се прави за първи път в света, пише АП.

Ваксината, която се всмуква през устата, се предлага безплатно като бустер доза за предварително ваксинирани лица, според съобщение, публикувано в официален градски акаунт в социалните медии.

Безиглените ваксини могат да убедят хората, които не обичат да се ваксинират, да го направят, както и да помогнат за разширяване на ваксинирането в бедните страни, тъй като прилагането става по-лесно.

Видео, публикувано от онлайн държавна медия, показва хора в обществен здравен център, които поставят къса дюза от прозрачна бяла чаша в устата си. Придружаващ текст съобщава, че след бавно инхалиране всеки човек трябва да задържи дъха си за пет секунди. Цялата процедура отнема 20 секунди.

„Все едно пиеш чаша чай с мляко. При вдишване се усеща сладък вкус“, казва жител на Шанхай във видеото.

Ваксина, приета през устата, би могла да спре вируса, преди той да се разпространи из останалата част от дихателната система, казват експерти. Китайските регулатори одобриха ваксината за бустерна употреба през септември. Тя е разработка на китайската биофармацевтична компания „КанСино байолоджикс“. Представлява аерозолна версия на еднодозовата аденовирусна ваксина на същата компания, която използва сравнително безвреден вирус на настинка.

Според компанията инхалаторната ваксина е преминала клинични тестове в Китай, Унгария, Пакистан, Малайзия, Аржентина и Мексико.

Регулаторните органи в Индия одобриха назална ваксина, която все още не е в употреба.  Ваксината, разработена в САЩ и лицензирана от индийската компания „Барат Байотек“, се впръсква в носа. 

Според Световната здравна организация около десетина назални ваксини са подложени на изпитвания в целия свят.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети