Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай ще намали абортите за „немедицински цели“

Свят

Китай ще намали абортите за „немедицински цели“

Китай ще намали абортите за немедицински цели - Tribune.bg
Снимка:

Китай ще намали броя на абортите, извършвани за „немедицински цели“, ангажира се правителството на страната в новите насоки, публикувани в понеделник, съобщи Ройтерс. Пекин си поставя за цел да подобри репродуктивното здраве на жените.

Китай вече е въвел строги мерки, насочени към предотвратяване на селективни аборти, а здравните власти също предупредиха през 2018 г., че използването на аборт за прекратяване на нежеланата бременност е вредно за женското тяло и рискове, причиняващи безплодие.

Държавният съвет заяви, че новите насоки също ще имат за цел да подобрят цялостния достъп на жените до здравни услуги преди бременността.

Данните на Националната здравна комисия показват, че между 2014 и 2018 г. е имало средно 9,7 милиона аборти годишно, което е увеличение с около 51% от средното за страната за периода 2009-2013 г. Този ръст се отбелязва, въпреки облекчените политики за семейно планиране, въведени през 2015 г.

Властите не уточняват как много аборти в страната са по медицински причини. Не е ясно и дали новите мерки са предназначени за справяне с намаляващата раждаемост в Китай, която мозъчните тръстове и изследователите на политиката определиха като едно от основните предизвикателства на социалната политика през следващите десетилетия.

Въпреки че Китай остава най-населената страна в света, последното преброяване показва, че прирастът на населението от 2011 до 2020 г. е най-бавният от 50-те години на миналия век и се очаква да се забави още повече в рамките на няколко години, отбелязват авторите на материала.

След години на опити да се ограничи ръстът на населението, през юни Пекин позволи на всички двойки да имат три деца вместо две. Въвеждат се и нови политики, предназначени да намалят финансовата тежест при отглеждането на деца.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети