Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай ще разреши на СЗО разследване, но след края на пандемията

Свят

Китай ще разреши на СЗО разследване, но след края на пандемията

Снимка:

Китай заяви, че ще подкрепи създаването на комисия под егидата на Световната здравна организация (СЗО) за оценка на "глобалния отговор" на коронавируса, но след "края на епидемията".

Пекин реагира на натиска от Запада, по-специално от Съединените щати и Австралия, да се разследва огнището на вируса в Китай в края на миналата година.

"Оценката трябва да бъде дадена открито, прозрачно и всеобхватно в подходящ момент след края на епидемията", заяви пред репортери говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунчжин.

Тя подчерта, че този ход трябва да бъде одобрен от Световната здравна организация или Изпълнителния съвет на СЗО, двата основни органа на базираната в Женева международна организация.

Чунчжин специално отбеляза, че това не е разследване срещу Китай, а оценка, която предполагаемо ще обхване всички страни по света.

Няколко държави, включително Франция, Германия и Великобритания, през последните седмици призоваха китайските власти да гарантират прозрачност в своите процедури относно коронавируса. Други страни, като САЩ и Австралия, стигнаха още по-далече, призовавайки за международно разследване на Китай, което ще трябва да определи причината за пандемията, предадоха френски медии.

Пекин отхвърли инициативата и разкритикува политизирането на кризата.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още