Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай тества ваксина върху сто доброволци, Франция обяви, че има успешно лекарство

Свят

Китай тества ваксина върху сто доброволци, Франция обяви, че има успешно лекарство

Китай тества ваксина върху сто доброволци, Франция обяви, че има успешно лекарство - Tribune.bg
Снимка:

Понастоящем няма одобрена ваксина или лечение срещу вируса, който до този момент е убил повече от 14 000 души по целия свят

Към днешна дата не съществуват специални препарати, предназначени за лечението на COVID-19. При няколкостотин клинични изпитания, които се провеждат в цял свят, се изучава въздействието на съществуващите лекарства върху коранавируса.

Изследванията се провеждат около две групи препарати: ремдесивир – вътрешно венозно лекарство с широка противовирусна активност и антималарийните лекарства - хлорохин и хидроксихлорохин.

При лабораторните изпитания всичките три препарата са показали активност срещу коронавируса, а хлорохинът се използва като препоръчано противовирусно средство за лечението на COVID-19 в Китай. Но за използването на един от тези три препарата са необходими клинични тестове.

Китай вече започна първите клинични проби на ваксина срещу новия коронавирус. В същото време няколко държави участват в търсенето на средство в борбата срещу пандемията.

108 доброволци, разделени в три групи, са получили първите си инжекции преди три дни, съобщи англоезичното издание "Global Times".

Всички те са от град Ухан и са на възраст между 18 и 60 години. Вчера, източник, участващ в тези тестове и пожелал анонимност, потвърди пред AFP за началото на експериментите.

Държавните здравни служители дадоха зелена светлина на експериментите с хора на 17 март.  В същия ден американските им колеги обявиха първия тест на ваксина Covid-19 в Сиатъл на 45 възрастни доброволци. Китайските доброволци ще бъдат следени шест месеца.

Понастоящем няма одобрена ваксина или лечение срещу вируса, който до този момент е убил повече от 14 000 души по целия свят.

Добрата новина за пробите за ваксини идва на фона на словесни сблъсъци между САЩ и Китай заради пандемията. Президентът Доналд Тръмп обвини Пекин, че е частично отговорен за разпространението на "китайския вирус". Този термин определено дразни китайците и комунистическия режим.

Миналата седмица редактор на Global Times заяви, че „разработването на ваксина е битка, която Китай не може да си позволи да загуби“.

Мултинационални фармацевтични компании обещаха на 9 март да доставят ваксина срещу Covid-19 "навсякъде по света", за период от 12 до 18 месеца. От своя страна Русия обяви, че е започнала да тества ваксина върху животни. Първите резултати ще бъдат известни през юни. Страната увери, че през януари незабавно стартира разработването на ваксина, след като получи от Китай генома на Covid-19.

Обнадежаващо звучат и усилията, които се правят в Европа срещу коронавирус.

Френски учени съобщиха за успешни резултати от клиничното изследване на действието на комбинация от две съществуващи лекарства – хидроксихлорохин и азитромицин – срещу новия корановирус. Тяхното изследване е публикувано в списанието International Journal of Antimicrobial Agents.

Те са провели първите клинични изследвания на ефективността на използването на хидроксихлорохин отделно и в съчетание с антибиотиците азитромицин за лечението на COVID-19. Изследванията са проведени в инфекциозната болница Méditerranée Infection на Университетската болница към Марсилския университет.

В изследването са участвали 30 възрастни пациенти, както със симптомите на COVID-19, така и без тях, при които е потвърдено, че са носители на SARS-CoV-2.

От тези, които не са се съгласили да приемат новите препарати, са съставили контролна група от 16 души. На тях им е предложено лечение с антибиотици за предотвратяване на бактериалната суперинфекция.

Останалите 14 пациента в течение на 10 дни са взимали орално по 200 милиграма сулфат на хидроксихлорохин три пъти дневно. Шестима от тях, освен хидроксихлорохин, са получавали за предотвратяване на суперинфекцията първите два дни по 500 милиграма азитромицин дневно, а след това в течение на четири дни по 250 милиграма.

Комбинацията от хидроксихлорохин и азитромицин е повлияла много добре на всичките шестима пациенти. Ежедневно им е правена елоктрокардиограма, за да се провери дали няма странични ефекти върху сърцето.

На петия ден всички те са тествани за коронавирус и са дали отрицателни резултати, които са били потвърдени в следващите дни. Т.е. всичките болни от COVID-19 на петия ден са били напълно излекувани.

Любопитен факт е, че една от пациентките, която е приемала само хидроксихлорохин, не се е излекувала. На осмия ден от изследването е започнала да приема и азитромицин, а на деветия ден нейните проби са били вече отрицателни.

Според учените, макар тестваната група да е била много малка, резултатите са много обнадеждаващи.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати