Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китай въведе анални тампони за тестване на коронавирус

Свят

Китай въведе анални тампони за тестване на коронавирус

Снимка:

Специалистите смятат, че този тест е по-точен от взимането на секрет от носа и гърлото

Китай въведе анални тампони за тестване на коронавирус. Специалистите смятат, че този тест е по-точен от взимането на секрет от носа и гърлото, съобщава  The Washington post.

С аналните тампони ще бъдат изследвани онези, за които се смята, че са изложени на висок риск от заразяване с COVID-19.

Малки, локализирани огнища през последните седмици доведоха до затваряне на множество градове в северен Китай и предизвикаха кампании за масови тестове - които досега се провеждаха предимно с помощта на тампони от гърлото и носа.

Длъжностни лица взеха проби с анални тампони от жители на квартали с потвърдени случаи на COVID-19 в Пекин миналата седмица, съобщи телевизия CCTV. Граждани, настанени в карантинни центрове също са преминали теста.

Инвазивната процедура предизвика широка дискусия и известно възмущение сред гражданите. Китайските медици казват, че възстановяващите се пациенти продължават да имат положителен резултата при проби от долния храносмилателен тракт дни, след като пробите от носа и гърлото са дали отрицателен резултат.

Според Ли Тунцен, старши лекар от болницата Юуан в Пекин, методът на аналните тампони „може да увеличи степента на откриване на заразени хора“, тъй като следите от вируса се задържат по-дълго в ануса, отколкото в дихателните пътища.

И все пак дори тези, които подкрепят новите тестове, са категорични, че неудобството на метода означава, че има смисъл да се използва само при избрани групи, като например в карантинните центрове.

CCTV съобщи в неделя, че аналните тампони няма да се използват толкова масово, колкото другите методи, тъй като техниката „не е удобна“.

Новият режим на тестване идва малко повече от година, след като вирусът започна бързо да се разпространява в страната. Китайските власти се притесняват от наближаването на Лунната Нова година следващия месец, често наричана най-голямата годишна миграция в света. Около 3 милиарда пътувания се осъществяват всяка година по време на празника.

Китай се стреми да ваксинира 50 милиона души преди Лунната Нова година, но това е по-малко от 4 процента от населението на странат, което е твърде нисък процент, за да се предотврати масово предаване.

С нарастването на случаите по света Китай налага по-строги изисквания към пристигащите от чужбина в опит да поддържа вътрешното предаване на заразата близо до нула.

Всички пристигащи в страната трябва да имат множество отрицателни резултати от тестове и карантина за поне 14 дни в определен хотел при пристигане.

От началото на пандемията Китай е готов да предприеме драконовски мерки за спиране на разпространението на коронавируса, дори при огромни неудобства за населението му. В ранните дни на локдаун здравните служители понякога запечатваха жилищни сгради, за да не позволят на хората да напускат.                                                                            


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още