Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китайски вирусолог: Четири са основните мерки за борба с коронавируса

Свят

Китайски вирусолог: Четири са основните мерки за борба с коронавируса

Снимка:

Четирикомпонентна защита трябва да има срещу коронавируса, смята китайският вирусолог професор Джонг Наншан, съобщава порталът Huanquiwan, цитиран от БГНЕС.

Специалистът отбелязва високата инфекциозност на SARS-CoV-2: той се предава по-бързо и по-лесно от сезонен грип, SARS или вируса MERS, което го прави толкова опасен. Само четирикомпонентна система за предпазване може да защити хората от него - това са ранна защита, ранно откриване, ранна диагностика и ранна изолация, смята професорът.

Според лекаря ранната защита се свежда до индивидуални мерки: носенето на маски и ръкавици, често и правилно измиване на ръцете, поддържане на социална дистанция. Тези мерки са ефективни, защото коронавирусът се предава главно чрез директен контакт и през повърхности, обяснява Наншан.

За ранно откриване е необходимо бързо да се идентифицират хора, страдащи от симптоми, подобни на COVID-19: по-специално, да се измери температурата на хората, които посещават многолюдни места. Към тази мярка спада и отговорното поведение на самите хора - ако се появят подозрителни симптоми, трябва незабавно да се консултират с лекар.

Наншан напомня основните признаци на заболяването - неразположение, треска, суха кашлица и атипична умора.

Ранната диагностика също има решаващо значение в борбата с вируса - тя е необходима, за да не се смесват болниците с пациенти, заразени с коронавирус, и обикновените пациенти. Това изисква специален преглед в амбулаторни условия. Ученият е уверен, че в скоро време ще бъде осигурена и възможност за качествено тестване у дома.

Ранната изолация е необходима за бързото минимизиране на контакта на заразени хора със здрави хора, заключава вирусологът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още