Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Китайският президент пристига на тридневно посещение в Москва

Свят

Китайският президент пристига на тридневно посещение в Москва

Китайският президент пристига на тридневно посещение в Москва - Tribune.bg
Снимка:

Ключовата визита се случва само три дни, след като Путин получи заповед за арест от Международния наказателен съд

В момент на криза за руския държавен глава Владимир Путин - китайският президент Си Дзинпин пристига в Москва за тридневно посещение. Срещата е организирана по покана на Путин, информира Нова телевизия.

Според Кремъл основната тема ще бъде "стратегическото сътрудничество". Китайската страна обяви, че двамата лидери ще "обменят мнения" по важни международни и регионални теми.

Целта на визитата е задълбочаване на "двустранното доверие", допълва Пекин. Посещението идва в момент, когато Китай предлага да посредничи за постигане на мир в Украйна.

По-рано Кремъл съобщи, че е предвидено и подписването на важни двустранни документи, които да задълбочат руско-китайското сътрудничество. Източници коментираха, че ще бъдат обсъдени повече от 12 декларации, една от които щяла да бъде за тясно сътрудничество, с което отношенията между държавите щели да навлязат "в нова ера".

Западът е скептичен към подобна инициатива, като се имат предвид близките отношения между Москва и Пекин, коментират анализатори.

В навечерието на срещата и Путин, и Си Дзинпин написаха статии.

Нито една страна на глобалната арена няма решаващия глас, който да определя целия съществуващ световен ред, пише китайският държавен глава в "Росийская газета", предава БНТ.

А в китайския "Женмин жибао" Путин благодари на Пекин за реалистичната позиция по отношение на Украйна и приветства готовността му да участва в "регулирането на кризата".

Ключовата визита се случва само три дни, след като Путин получи заповед за арест от Международния наказателен съд, както и часове след изненадващото му посещение в украинския град Мариупол.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати