Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Клането в Буча: Една година отричане на Кремъл

Свят

Клането в Буча: Една година отричане на Кремъл

Клането в Буча: Една година отричане на Кремъл - Tribune.bg
Снимка:

Посолството на САЩ в България сподели статия, която напълно развенчава лъжите на Кремъл за Буча.

„Машината за дезинформация на Кремъл се задвижва с пълна скорост, като отрича Русия да е атакувала цивилни. Когато украинските сили освободиха град Буча, те откриха, че там е имало клане. Стотици мъже, жени и деца са убити безразборно от руските сили. Тези действия са част от кампания на широко разпространено и систематично насилие срещу цивилни граждани. Не се заблуждавайте от лъжите“, пишат от мисията.

Материалът е публикуван в портала „EU vs. Disinfo“ – или „Европа срещу Дезинформацията“.

Преди година, в края на март 2022 г., руските въоръжени сили бяха загубили битката за Киев, която започна с въздушно нападение в ранните часове на 24 февруари. Храбрата украинска съпротива принуди руските войски да се изтеглят от град Буча като част от по-широко отстъпление от столицата. Веднага се появиха доклади за мъртви тела по улиците. Много от тях се оказаха украински цивилни, убити с ръце вързани на гърба. Зловещи снимки придружаваха разказите на очевидците, а след клането множество разследвания, включително подробен доклад на ООН, установиха руската вина.

Последва стандартното поведение на Кремъл, когато са хванати на местопрестъплението. Отричай, отричай, отричай. Обвинявай другите. Вдигни залозите с истории, граничещи с налудничави фантазии. Никога не се извинявай. Никога не признавай. Никога не се покайвай. С течение на времето проруските пропагандисти използваха крехки лъжи, за да изградят сложна архитектура от прозрачни лъжи.

Предишният пример бяха безбройните лъжи, разпространени след свалянето на MH-17, малайзийският самолет, унищожен на 17 юли 2014 г. от руските сили. Тогава бяха убити  всичките 298 души на борда. Същото е и с опитите на Москва да прикрие ужасяващите атаки срещу Мариупол през пролетта на 2022 г.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати