Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ключова среща: Евролидерите обсъждат Брекзит

Свят

Ключова среща: Евролидерите обсъждат Брекзит

Ключова среща: Евролидерите обсъждат Брекзит - Tribune.bg
Снимка:

Преговорите между ЕС и Лондон са в застой

Европейските лидери се събират на вечеря днес преди провеждането на срещата на върха в четвъртък и петък. Тази вечер е ключова, тъй като на нея ще бъдат обсъдени бъдещите отношения с Лондон. Очаква се лично британският премиер Тереза Мей да говори пред евролидерите.

Преговорите за Брекзит са в застой и бяха замразени през уикенда. Оказа се, че двете страни не могат да постигнат компромис за границата на Северна Ирландия. Така от Брюксел се чуха предупреждения за излизането на Великобритания от ЕС без сделка – вариант, който мнозина определят като най-лошия сценарии.

Лично председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че това е по-вероятно от всякога. Все пак той призова да се запази настройката за преговори и да се потърси вариант за сключване на сделка.

Тереза Мей също заяви, че е оптимист, но ясно подчерта, че няма да приеме условията на ЕС.

Основната цел и на двете страни бе да има сделка до ноември, за да се задвижат и законодателните клаузи по договора. Официално Лондон трябва да излезе от Общността на 29 март 2019 г.

На днешната вечеря трябва да се вземе важното решение дали ще се постигне компромис, или не. Ако всички се съгласят да продължат да търсят решение, то през ноември ще бъде насрочена среща на върха, на която да се подпише и самият договор за Брекзит.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети