Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кметът на Скопие изтрива войводите, заменя ги с партизани и Ленин

Свят

Кметът на Скопие изтрива войводите, заменя ги с партизани и Ленин

Кметът на Скопие изтрива войводите, заменя ги с партизани и Ленин - Tribune.bg
Снимка:

И днес македонската столица е единственият град в Европа, където се срещат улици и булеварди, носещи имена на комунистически лидери

Кметът на македонската столица Петре Шилегов отново предизвика остри реакции в обществото след поредното решение за преименуване на улици в града, съобщава БГНЕС.

От града са заличени имената на най-известните ръководители на национално-освободителното движение, включително и на участници в Солунските атентати. В Скопие вече няма да има улица, носеща името на Борис Сарафов, който заедно с Даме Груев и Анастас Лозанчев ръководи щаба на Илинденското въстание през 1903 година. От града е заличен и Павел Шатев, един от солунските атентатори, който след 1945 г. е изпратен на заточение от режима на югославския диктатор Йосип Броз Тито, а тялото му е захвърлено в двора на една църква в град Битоля.

За да бъде последователен в своите решения, Шилегов, който организира „исторически турове в Скопие, в памет на Тито“, връща улица носеща името на ръководителя на Болшевишката революция в Русия през 1917 г. Владимир Илич Ленин.

Шилегов заличава и имената на улиците на един от създателите на ВМРО Христо Батанджиев и на трагично загиналия президент Борис Трайковски през 2004 г. при самолетна катастрофа.

И днес македонската столица е единственият град в Европа, където се срещат улици и булеварди, носещи имена на комунистически лидери, включително и на диктатора Тито. В града няма нито една улица, носеща името на поне един от десетките хиляди преследвани и убити след 1945 г. С имената на комунистически лидери има множество заводи, училища и дори културни центрове.

След разпада на СССР дори в Русия бяха възстановени старите наименования, включително и на Санкт Петербург, който бе преименуван от Сталин на Ленинград.           


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (2)

О'НЕРАЗУМНИ ЮРОДЕ...... ..
ДОКЪДЕ ВОДИ КОМУНИЗМА................
18.02.2021 16:55 / Отговор
Мисля, че педала Ленин е подходящо име за този кмет! Винаги кръщаваха и централният площад, може и летището! Но поне да включи имената и на другите обратни от Кремъл...примерно Троцки,или Зиновиев!
18.02.2021 20:30 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети