Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Коалите са застрашени от изчезване в следващите 30 години

Свят

Коалите са застрашени от изчезване в следващите 30 години

Снимка:

Вече са предвидени 44 милиона австралийски долара за стратегия за защита на коалите

Нов доклад потвърждава, че поради загубата на местообитанието им коалите могат да изчезнат в югоизточния щат Нов Южен Уелс през 2050 година, съобщава Евронюз. Те живеят в евкалиптовите гори в Югоизточна и Източна Австралия.

Обезлесяването с цел осигуряване на земя за земеделие, урбанизацията и земеделието вече е повлияло негативно на дома на коалите. През изминалата година продължителният сезон на горските пожари още повече затрудни оцеляването на тези животни. Най-малко 5000 коали загинаха при пожарите и една четвърт от местообитанието им е унищожено в цялата държава.

В резултат на предизвиканата от изменението на климата суша в региона много коали се намират в състояния на недохранване и дехидратация, се казва в доклада, тъй като те вече не могат да получат адекватна хидратация от листата, които ядат. Това може да стане причина бъдещите поколения никога няма да видят коала в дивата природа.

„Няма съмнение, че правилата са се променили драстично за коалите. Доказателствата не могат да бъдат по-убедителни“, изтъква Кейт Фаерман, председател на австралийския Комитет по земеделие и природни ресурси, направил изследването.

Докладът на комитета предлага 42 препоръки за осигуряване на бъдещето на коалата и призовава австралийското правителство да подкрепи плановете си в Нов Южен Уелс. Препоръките включват създаването на Национален парк Коала на река Джордж, разпределяне на средства за проучване на използването на дронове за откриване и спасяване на коали и осигуряване на адекватни ресурси за ключови групи като Фонда за опазване на биологичното разнообразие (WWF).

Коалите са класифицирани като уязвими от Международния съюз за опазване на природата, който класира вида като едно от 10-те животни, изложени на най-голям риск по отношение на изменението на климата. WWF призовава правителството спешно да защити местообитанието на коалата и да увеличи финансирането на фермерите, които активно опазват дърветата, където живеят.

„Правителството заяви, че ще разгледа доклада и ще отговори "след време", заяви говорител на министър-председателя Гладис Береджиклян пред Ройтерс. Той добави, че те вече са предвидили 44 милиона австралийски долара (26,8 милиона евро) за стратегия за защита на коалите.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още