Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Коледа по света

Свят

Коледа по света

Коледа по света - Tribune.bg
Снимка:

Коледа неизменно върви ръка за ръка с различни традиции. Макар украсената коледна елха, венците по вратата и подаръците да присъстват почти във всяка страна по света на този ден, всяка държава има и свои обичаи.

В Гърция почитат Свети Никола. Легендите го описват като побелял старец, носещ мокри дрехи, от чиято брада капе морска пяна. Той е покровител на моряците. Смята се и че именно този образ е прототип на съвременния Дядо Коледа.

В Германия празненствата започват още на 6 декември. Децата оставят обувките си пред вратата, а на сутринта тези, които са били послушни, намират лакомства в тях. На непуслушните деца в обувките има съчки.

В Италия подаръците се раздават от магьосница Бефана. Тя идва с метлата си на 6 януари и раздава подаръци. Децата, които не са слушали, не получават подаръци, а парченце въглен.

В Холандия си имат Свети Николаус, които пристига по вода още през ноември. За празника излиза на сушата и с бял кон обикаля домовете.

Всъщност на много места Дядо Коледа не идва със шейна. В Австралия например той пристига по вода на сърф, а самите австралийци празнуват на плажа.

В Китай не отбелязват Коледа, но в Хонг Конг и Макао 25 декември е обявен за празник. И докато в Северна Корея Коледа е забранен, в Южна Корея тя се чества.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати