Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Коледно примирие: Путин нареди спиране на огъня в Украйна за 36 часа

Свят

Коледно примирие: Путин нареди спиране на огъня в Украйна за 36 часа

Коледно примирие: Путин нареди спиране на огъня в Украйна за 36 часа - Tribune.bg
Снимка:

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в зоната на бойните действия от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, съобщи пресслужбата на Кремъл, позовавайки се на указа на държавния глава.

„Вземайки предвид призива на Негово Светейшество патриарх Кирил, нареждам на министъра на отбраната на Руската федерация да въведе от 12:00 часа на 6 януари т.г. до 24:00 часа на 7 януари т.г. режим на прекратяване на огъня по цялата линия на военните действия на страните в Украйна”, се казва в текста на документа.

Украйна определи предложението като пропаганда. 

 „Въз основа на факта, че в районите на военните действия живеят голям брой православни, призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им позволи да присъстват на богослуженията на Бъдни вечер, както и на Рождество Христово”, се казва още в указанията.

Патриарх Кирил предложи примирие от обяд в петък до полунощ в събота местно време. Руската православна църква, която използва древния Юлиански календар, празнува Коледа на 7 януари - по-късно от Григорианския календар - въпреки че някои християни в Украйна също отбелязват празника на тази дата.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати