Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Конгрес на Китайската комунистическа партия през октомври решава за трети мандат на Си Дзинпин

Свят

Конгрес на Китайската комунистическа партия през октомври решава за трети мандат на Си Дзинпин

Конгрес на Китайската комунистическа партия през октомври решава за трети мандат на Си Дзинпин - Tribune.bg
Снимка:

Китайската комунистическа партия заяви, че е избрала всички делегати, които ще присъстват на ключова конгрес, започващ на 16 октомври.

„Всяка партийна организация в цялата страна свика събрание на партийни представители и избра 2296 делегати за 20-ия партиен конгрес“, съобщи държавната телевизия, цитирана в АФП.

Конгресът ще започне на 16 октомври и се очаква президентът Си Дзинпин да си осигури безпрецедентен трети мандат. Конгресът, който се провежда два пъти на десетилетие, ще извърши и персонални промени във висшите партийни органи. Той ще избере около 200 члена на Централния комитет на партията, които на свой ред ще гласуват за 25-членно Политбюро и неговия всемогъщ Постоянен комитет - най-висшият ръководен орган на Китай, който в момента се състои от седем души.

Делегатите трябва да се придържат към политическата идеология на Си в допълнение към конституцията на партията, подчерта държавната телевизия.

При Си китайската компартия премахна през 2018 г. ограничението от два президентски мандата. То първоначално бе установено от бившия лидер реформатор Дън Сяопин през 80-те години на миналия век, за да предотврати друга диктатура, подобна на Мао. Премахването на мандатността оставя отворена възможността пред Си Дзинпин да стане лидер до живот.

Конгресът ще се проведе в момент, когато Си е изправен пред значителни политически препятствия, включително болна икономика, влошаващи се отношения със САЩ и стриктна политика на нулев КОВИД, която ускори затварянето на Китай.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати