Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Конгресът в САЩ ще гласува по основанията за импийчмънт на Доналд Тръмп

Свят

Конгресът в САЩ ще гласува по основанията за импийчмънт на Доналд Тръмп

Снимка:

Същинската процедура за импийчмънт на Тръмп ще започне в Сената

Дебатът по законопроекта, който включва импийчмънта на президента на САЩ Доналд Тръмп, ще се проведе днес в Камарата на представителите и ще продължи не повече от шест часа, след решение от вчера вечерта, взето от регулаторния комитет на Камарата след повече от девет часа обсъждане, съобщава БГНЕС.

Окончателното гласуване завърши без изненади: всички девет демократи от комисията гласуваха „За”, а четиримата републиканци гласуваха „Против”.

Тръмп е обвинен по два пункта - злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на законодателите. Очаква се мнозинството от демокретите в Камарата да приемат и двете обвинения.

По-рано вчера в дълго шест страници гневно писмо до Нанси Пелоси, президентът заяви, че разполага с по-малко права от тези, които са имали съдените вещици от Салем.

Същинската процедура за импийчмънт на Тръмп ще започне в Сената. За да осъди Тръмп и да го отстрани от властта са необходими гласовете на две трети от сенаторите, но в момента републиканското мнозинство там няма намерение да гласува срещу президента. Тръмп изрази надежда за честен процес в Сената.

В цялата история на САЩ Камарата на представителите само два пъти обявява импийчмънт: на Андрю Джонсън (1868) и Бил Клинтън (1998), като Сенатът оправда и двамата. Тръмп е 45-ият президент на страната и възнамерява да бъде преизбран през 2020 г. за втори четиригодишен мандат.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още