Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Свят

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Снимка:

Временно изпълняващ длъжността ще е премиера

Конституционният съд на Молдова временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. За временно изпълняващ длъжността е назначен министър-председателят, който трябва да разпусне Парламента и да определи дата за предсрочни избори.

Президентът Игор Додон смята, че решението на Конституционния съд относно временното прехвърляне на правомощията на държавен глава на премиера Павел Филип е насочено към по-нататъшна узурпация на властта.

„Това е отчаяна стъпка - да се използва контролирания Конституционен съд, за да се присвои още повече властта“, каза Додон в коментар за РИА Новости, цитиран от БГНЕС.

На въпроса как президентът планира да действа в тази ситуация, отговорът беше кратък: „Външна и вътрешна мобилизация“.

По-рано президентът заяви, че Молдова ще призове световната общност да посредничи по въпроса за мирно предаване на властта, заявявайки, че в противен случай страната ще се изправи пред "безпрецедентна мобилизация" и протести.

Проруската социалистическа партия на Молдова и проевропейският блок АКУМ сформираха в събота парламентарно мнозинство, а след тримесечно чакане най-накрая беше сформирано ново правителство. Съпредседателят на АКУМ Мая Санду положи клетва като министър-председател вчера.

Конституционният съд обяви тези решения на парламента за незаконни, а законодателите отговориха, че Демократическата партия, която все още е на власт, се опитва да узурпира властта чрез съда.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още