Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Кориере дела Сера“: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи?

Свят

„Кориере дела Сера“: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи?

Снимка:

Три месеца след началото на корона-кризата в Европа стана ясно, че по-бедните държави на стария континент „победиха” по-богатите, пише италианският вестник „Кориере дела Сера”.

В материал, озаглавен „Коронавирусът в Европа: Защо Румъния, България, Албания и Гърция са с по-малко смъртни случаи”, изданието твърди, че „по-слабите държави” имат по-малко жертви на COVID-19, тъй като са въвели по-рано строги мерки.

Румъния, България, Гърция, Албания, Унгария и Словакия имат много по-малко смъртни случаи, причинени от коронавируса, за разлика от „по-богатата част” на Европа като Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Белгия, Дания и Великобритания, пише вестникът.

„Късмет? Може би. Вероятно по-малко заразени хора са заминали за Централна и Източна Европа през ключовите седмици на януари и февруари”, се казва в материала.

Подчертава се, че според данните, някои държави били наясно с уязвимостта на своята система за здравна защита и затова не са подценили ситуацията на Испания и Италия, а решили да приложат строги правила още на ранен етап.

Вестникът дава за пример датата 15 март като „вододел” на двата подхода в Европа – източния и западния. Тогава Италия вече беше дала 1 809 жертви на COVID-19 и имаше 24 000 заразени, в Испания смъртните случаи бяха 294 и 7 988 заразени, Франция – третата от най-силно засегнатите държави, обяви 127 смъртни случая от коронавирус и 5 423 положително тествани, докато „останалата част на Европа смяташе, че е незасегната”.

Много държави в Европа мълчаливо се съмняваха, че епидемията в южната част на континента е резултата от липсата на организация в тези страни, пише в материала.

Според индекс на университета в Оксфорд, който следи реакцията на държавите по света на предизвикателството COVID-19 и ги оценява от 1 до 100, като най-високата оценка е максимално затваряне, Албания има 84 точки, Словакия – 71, Румъния – 67, Полша – 60, Унгария – 59, Гърция – 57. Ситуацията в богатите държави е по-различна: Германия има 37 точки, Франция – 50, Белгия – 53, а Великобритания – 11.

Затягането на мерките в Западна Европа настъпи в края на март – десет дни, след като стана ясно, че епидемията не е проблем само на Италия или Испания.

Вече има данни, че икономически силните европейски държави ще платят скъпо за подценяването на ситуацията, а предпазливостта на по-бедните страни ще бъде възмездена.  


Коментари (2)

В интерес на истината... ... В началото на кризата си мислех, че у нас ще бъде пълна анархия и безхаберие, но за щастие не се оказа така. Не трябва да сме черногледи и е добре да благодарим на хората, които се нагърбиха с нелеката задача!
24.05.2020 13:36 / Отговор
Истината ,колкото и да я отричат Взетите мерки от правителството и по точно Щабът за борбата срещу коронавирусната инфекция в България беше най -доброто ,което можеше да се направи.Равносметката-макък брой заразени и малък брой починали в България ,в сравнение с катастрофалните цифри на умрели и заразени в богатите западни държави и САЩ.
24.05.2020 23:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още