Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Коронавирусът не подмина и Божи гроб

Свят

Коронавирусът не подмина и Божи гроб

Коронавирусът не подмина и Божи гроб - Tribune.bg
Снимка:

2369 души са заразени с коронавирус в Израел, петима са починали

Затвориха и Божи гроб в Йерусалим заради епидемията от коронавирус, която се разрази в световен мащаб.

Светото място, което привлича милиони християни от цял свят, е затворено за една седмица. Решението е взето след среща между израелската полиция и църковните лидери. Това заяви пред Ройтерс представителят на Асамблеята на католическите ординарии в Светите земи Абу Насър, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че църквата на Гроба Господен е затворена от 17:00 часа в сряда. По думите му църковните водачи са изразили разбиране. Първоначално се е приело, че указът е валиден за една седмица, въпреки че никой не знае колко дълго ще продължи кризата.

2369 души са заразени с коронавирус в Израел, петима са починали.

Божи гроб е главното светилище на християнския свят. Представлява гробницата в скалата, в която според Евангелията е бил погребан Исус Христос след разпъването му на кръста, и преди Възкресението Христово. Божи гроб е под олтара на църква „Възкресение Христово“ в Йерусалим.

Според преданията гробницата се е намирала извън градските стени северозападно от Йерусалим, недалеч от Голгота. Впоследствие тук е построена Кувуклията и храмът, посветен на Възнесението Божие. В края на XIX век възниква спор между учените за точното място на гроба.

В един по-широк, средновековен (от времето на Кръстоносните походи) и фигуративен смисъл, под Божи гроб се разбират Светите земи (Палестина), което е свещено място за християните от цял свят.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети