Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Коронавирусът влезе в историята на САЩ, изпревари войната във Виетнам по жертви

Свят

Коронавирусът влезе в историята на САЩ, изпревари войната във Виетнам по жертви

Снимка:

По-смъртоносни са били само Втората световна война и Гражданската война (1861-1865)

Пандемията на коронавирус е описана като невидима война. Единствените сравними цифри идват от военни конфликти назад в историята. На 6 февруари COVID-19 взе първата си жертва на американска земя: 57-годишна жена в окръг Санта Клара, Калифорния. По-малко от три месеца по-късно броят на смъртните случаи надмина броя на американските войници, убити в битка по време на деветгодишната война във Виетнам (без тези, убити извън самата арена на войната), пише National Geographic.

На 11 април САЩ надминаха Италия, като поставиха мрачен рекорд: най-високо потвърдената смъртност от коронавирус в света. Сега има над 1 милион случаи на заразени и 58 335 смъртни случая - една трета от общия брой случаи на заболели с коронавирус и една четвърт от общата смъртност.

Приблизително 47 424 американски войници са убити в битка по време на войната във Виетнам, която продължава от 1964 до 1975 г. Още 10 786 загиват по време на войната, но извън битка. Така общият брой на загиналите е 58 220 души.

Смъртността от коронавирус е по-висока и от тази по време на Корейската война, когато 36 574 американци са загубили живота си, както и от тази по време на Първата световна война, в която 53 402 американци са загинали в битка. По време на войната в Ирак и Афганистан са загинали  по-малко от 7000 души.

В края на март д-р Антъни Фаучи, който ръководи Националния институт по алергични и инфекциозни болести, обяви, че приблизително 100 000 до 200 000 американци могат да умрат от COVID-19. Десет дни по-късно той намали цифрата до 60 000.

Ранните данни показват, че вирусът непропорционално засяга както мъжете, така и цветнокожите. Според проучване от 27 април афроамериканците съставляват повече от една пета от загиналите, което прави смъртността  при тях 2,7 пъти по-висока, отколкото при белите американци.

Изминаха много десетилетия, откакто американски граждани масово са загинали на американска земя. За последно в историята това се случва по време на грипната епидемия през 1918 година, при която загиват 675 000 американци. Съвсем наскоро ураганът Катрина през 2005 г. взе живота на 1200 души. При терористичните атаки от 11 септември 2001 г. загинаха 2977 души.

Ако прогнозите на Фаучи за по-висока смъртност се сбъднат, смъртните случаи, свързани с COVID-19, все още ще бледнеят пред тези по време на Американската гражданска война, в която загиват близо половин милион американци, и Втората световна война, в която 291 557 загиват в битка. Но в сравнение с войната и бедствията, които повечето американци живи днес, могат да си спомнят, тази пандемия е на път да постави смъртоносни рекорди.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още