Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Корупционен скандал събори правителството в Австрия

Свят

Корупционен скандал събори правителството в Австрия

Снимка:

Себастиан Курц и Александър ван дер Белен се договориха за предсрочни избори

Корупционната криза в Австрия свали правителството на канцлера Себастиан Курц. Шокиращи разкрития от скрита камера принудиха заместника му, крайнодесния Хайнц-Кристиан Щрахе да подаде оставка, с което беше сложен край на коалицията, съобщи АФП.

Курц предложи на президента на страната да свика предсрочни избори.

„Предложих на президента на републиката да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори възможно най-рано“, заяви Курц.

Президентът на Австрия Александър ван дер Белен обяви в изявление, че предсрочни избори са необходими.

Двамата ще обсъдят следващите си ходове в неделя.

Причина за оттеглянето на вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе стана скандално видео, записано тайно от две германски медии, в което той обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата политическа формация. Записът е бил направен на испанския остров Ибиса още през юли 2017 г. - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха крайно дясната Партия на свободата до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството.

„Сериозната част от това (видео) беше отношението към злоупотребата с власт, към справянето с парите на данъкоплатците, към медиите в тази страна“, каза Курц, добавяйки, че е бил лично обиден от видеото.

Той каза, че партията на Щрахе уврежда репутацията на Австрия в чужбина и че срещите с нейни представители в събота са го оставили с впечатлението, че не е готова да направи необходимите промени, за да остане в правителството.  


Коментари (1)

КУР_ЗА_БКП-2 "ГРЕБ и ЧУК" ТУК ОБАЧЕ СИЧКО Е СТАБИЛНО .... КРАЖБИТЕ СИ ВЪРВЯТ ПО ГРАФИК.... ПОЖАРИКАРА "БУДА" КЛЕПА НА ПАРЦАЛИ, АМА КОЙТО ХВАНАТ, ХВАНАТ... ПАРИЧКИТЕ СИ ОСТАВАТ ЗА НЕГО...
19.05.2019 11:38 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив