Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ковачевски оставя на парламентът да реши за френското предложение

Свят

Ковачевски оставя на парламентът да реши за френското предложение

Ковачевски оставя на парламентът да реши за френското предложение - Tribune.bg
Снимка:

Парламентът ще реши дали РС Македония ще започне преговори за членство в Европейския съюз. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски след срещата си в Скопие с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, съобщава БГНЕС.

Ковачевски съобщи, че правителството ще изпрати до народните представители европейското предложение, двустранният протокол и още един документ.

Според него това ще стане след като приключат политическите консултации. "Мишел беше много ясен, че може да започнем веднага преговори....Парламентът в крайна сметка ще реши дали ще започнем преговори и какви решения ще вземе по този въпрос", каза още Ковачевски.

„На днешното правителствено заседание френското предложение не е обсъждано и всеки гражданин на страната може да го види, защото то е публично“, допълни той.

Като труден, но откровен определи разговора си с премиера на Северна Македония председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. На съвместна пресконференция в Скопие след срещата той заяви, че Европа ще има по-добро бъдеще със Западните Балкани в Европейския съюз (EС). Той посочи, че Брюксел има за цел да насърчи този процес и открои мястото на Северна Македония. "Според мен вашето бъдеще е с ЕС", заяви Мишел и отчете постигнатото до момента като пробив за започване на преговорите. "Ако кажете „да“, ще започне скринингът, преговорните екипи ще бъдат поканени в Брюксел и ясно ще говорим за македонския език. Това е вашият език. На македонски език ще бъде преведено цялото законодателство на ЕС. Известни са съображенията на някои страни, свързани с вашата национална идентичност, и трябва да знаете, че аз стоя зад вашата национална идентичност", допълни той.  

Председателят на Европейския съвет посочи още, че принципът на добросъседски отношения е основен в ЕС. "Никога не сме били толкова близо, македонците имате историческия шанс да кажете „да“ на преговорите, „да“ на ЕС, “да“ за нашите деца. Реформите в страната ще ви доближат до ЕС, ще осигурят просперитет и стабилност. Може да разчитате на нашето уважение и лоялност. Само заедно може да се справяме с предизвикателствата и да решим най-големите пречки", завърши изявлението си Мишел.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски изрази благодарност към Европейската комисия за европейското модифицирано предложение за преговорната рамка като основа за започване на преговори за членство в ЕС. Отчете, че предложението е съгласувано със защитата на държавните интереси в спора с България. "Отговорно защитаваме националните интереси в страната и в чужбина. От нас зависи да приемем това предложение и нашите граждани да живеят достойно, по европейски стандарти. Това, което получихме с френското предложение и за което от години се борим, е чиста формулировка за македонския език. Ние, македонците, сме горди с нашата история, с нашия език, с нашата идентичност. Никой няма да може да асимилира македонския народ", каза Ковачевски.

Премиерът на Северна Македония сподели, че в предложението е записано, че откритите въпроси трябва да бъдат решени, но че това не е ограничено във времето. Той увери, че заложеният принцип за добросъседски отношения ще бъде изпълняван и посочи, че това ще се извършва съгласно Договора за добросъседство и Договора от Преспа. Ковачевски заяви, че протоколът между Република Северна Македония и България не е посочен в преговорната рамка. "Той е двустранен документ, който не е част от европейския пакет. Това са два отделни документи, независими един от друг. От нас зависи да приемем европейското предложение. Не трябва повече да отлагаме, да разсъждаваме разумно, да се придържаме към фактите и да постъпим държавнически", заяви Ковачевски и открои като най-важни защита на македонския национален интерес и македонския език и допълни, че за просперитет на държавата "трябва да постъпим исторически".


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати