Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ковачевски отрича да има документ с приети искания само за България

Свят

Ковачевски отрича да има документ с приети искания само за България

Ковачевски отрича да има документ с приети искания само за България - Tribune.bg
Снимка:

„Няма документ с приети искания само за България. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски за „Канал 5“. Той коментира доколко Република Северна Македония и България са близо со  взаимно приемливо решение за членството на Скопие в Европейския съюз.

Премиерът подчерта, че не трябва да има опасения, че има документ, в който исканията се приемат само от едната страна.

„Споменава се и рамката за преговори, но рамката за преговори е многостранен документ, който е одобрен от всички страни членки на ЕС и който в крайна сметка също трябва да одобрим. Това е документ, по отношение на който повечето европейски държави не допускат двустранност на рамката, като се има предвид, че рамката са преговори с ЕС и хармонизация, т.е. пътят, по който една страна се интегрира в ЕС“, каза Ковачевски.

По повод изявлението на президента на Франция Еманюел Макрон и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за създаването на европейска политическа общност, която да включва всички европейски държави, които не са членки на ЕС, премиерът Ковачевски каза, че това предложение ще бъде повече за държави, които трябва да отговарят на критериите за започване на процеса на интеграция в ЕС като Украйна, Молдова, Грузия.

„На практика имаме процес, който се дефинира именно по предложение на президента Макрон за присъединяване към ЕС чрез групиране на глави. Като илюстрация, вече имаме 45% законодателство, приведено в съответствие с ЕС. Ако погледнете сравнението на нашето съответствие и хармонизация с европейското законодателство, съседните страни, които преговарят и след 10 години, имаме по-голямо съответствие с европейското законодателство. Изпълнихме всички условия за започване на преговори, по въпроса за съответствието и позицията на институциите, за положителните отчети. Направихме всичко от наша страна“, каза премиерът Ковачевски.

Той подчерта, че позициите на Македония са съгласувани в гласуваната от Асамблеята декларация и са подкрепени от всички политически партии и това са позициите, на които правителството се придържа в преговорите с България.

„Съвместните решения, както казах няколко пъти, трябва да се основават на европейски ценности, на запазване на достойнството на гражданите на двете страни, защото само така ще имаме основа за изграждане на добросъседски отношения и бърза интеграция в ЕС“, каза Ковачевски.


Топ новини

виж още
Актуална тема