Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кой заменя Доналд Туск като председател на Европейския съвет?

Свят

Кой заменя Доналд Туск като председател на Европейския съвет?

Снимка:

Шарл Мишел – вторият белгиец на поста

Шарл Мишел в момента временно оглавява правителството в Белгия, след като неговият кабинет се разпадна миналата година. Белгийският политик е именно изборът на европейските лидери да замени Доналд Туск като председател на Европейския съвет. Така той ще стане вторият белгиец на поста след Херман ван Ромпой, който бе назначен през 2007 г.

Кой всъщност е Шарл Мишел?  Роден е на 21 декември 1975 г. в Намюр, Валония, Белгия. Завършва право в Брюксел и Амстердам. Работи като адвокат в Брюксел.

Но политиката му е в кръвта – син е на видния  белгийски политик Луи Мишел, който бе европейски комисар, отговарящ за хуманитарната помощ. Шарл Мишел обаче успява да излезе от сянката на баща си. На 18-годишна възраст е избран за съветник в провинция Валонски. Едва на 25 години той вече е министър, на 38 г. вече е премиер на Белгия, този сега 43-годишният либерал е и с ключова позиция в Брюксел.

Първо става министър на вътрешните работи на правителството на Валония. Шест години по-късно, през 2006 г. е избран за кмет на Уавър. От 2007 до 2009 е министър в националното правителство. 2014 г. става най-младият  премиер на родината си от 1845 г.

Самият той прие новината за назначението си на поста в Брюксел с обещание да пази европейските ценности.

„Назначаването за председател на Европейския съвет е отговорност и задача, която ще изпълня с ангажимент, а моята цел ще бъде обединен ЕС по отношение на националното многообразие. Солидарността, свободата и уважението са в основата на това. Ще се застъпя за тези ценности“, обеща той.

 

 

 

В личен план, той живее с Амели Дербаудренхиен и има три деца.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още