Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Крачка напред: Великобритания и ЕС се разбраха за проверките на границата със Северна Ирландия

Свят

Крачка напред: Великобритания и ЕС се разбраха за проверките на границата със Северна Ирландия

Крачка напред: Великобритания и ЕС се разбраха за проверките на границата със Северна Ирландия - Tribune.bg
Снимка:

Обединеното кралство и ЕС обявиха, че са постигнали споразумение, за това как правилата в договоката за Брекзит, свързани с границите на Северна Ирландия ще работят на практика, предаде Би Би Си.  Двете страни постигнаха "принципно споразумение" по въпроси, включително граничните контролни пунктове и доставката на лекарства. Правителството каза, че сега ще оттегли противоречивите раздели в своя законопроект за вътрешния пазар. Подробностите за споразумението все още не са публикувани, но се очаква да бъдат приети преди края на месеца.

Въпросните клаузи включват граничните проверки на животински и растителни продукти, доставка на лекарства, както и на охладени меса и други хранителни продукти до супермаркетите. Има и "разяснения" относно прилагането на правилата за държавните субсидии.

В хода на разговорите заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович и британският министър за Брекзит Майкъл Гоув очертаха планове за това как Северна Ирландия ще продължи да търгува с Англия, Шотландия и Уелс от 1 януари, като същевременно ще следва някои разпоредби на ЕС.

След срещата Гоув  благодари на екипа на ЕС за "конструктивния и прагматичен подход". Шефчович каза, че споразумението е премахнало "една голяма пречка" от търговските преговори и ще даде "положителен тласък" за стъпките след това. 

Северна Ирландия остана единствената граница между ЕС и Великобритания след развода.  Според протокола, който е част от споразумението за оттегляне - от януари стоките няма да се нуждаят от проверка по ирландската граница и регионът ще продължи да прилага правилата на ЕС за митническите продуктови стандарти. Това означава, че за да се спазят изискванията на ЕС, ще са необходими някои проверки на определени стоки, влизащи в Северна Ирландия от Великобритания (Англия, Шотландия и Уелс).

През септември ЕС изрази недоволство, когато правителството на Обединеното кралство публикува своя законопроект за вътрешния пазар, който би позволил на министрите да игнорират някои от изискванията на протокола за Северна Ирландия.

Междувременно усилията за постигане на търговско споразумение между Обединеното кралство и ЕС остават в застой поради разногласия относно риболова, бизнес конкуренцията и начинът, по който всяка сделка ще бъде изпълнена.

Борис Джонсън - който трябва да пътува до Брюксел тази седмица в опит да излезе от задънената улица - определи ситуацията като "много трудна", но добави, че "надеждата умира последна".


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати