Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Край на референдума – бойкотиращите надделяха (ВИДЕО)

Свят

Край на референдума – бойкотиращите надделяха (ВИДЕО)

Снимка:

Заев: Ако не намерим подкрепа в парламента, отиваме на предсрочни избори

С ниска и недостатъчна активност приключи референдумът за името в Македония. В 18:30 часа – малко преди края на изборния ден, избирателната активност беше едва 34,09% - с повече от 15% под минималния праг, който щеше да направи допитването задължително.

Македонците се произнасяха дали да бъде приложен договорът с Гърция за смяна на името, който ще преименува страната им на Република Северна Македония. Те имаха право да отговорят  с „да“ или „не“ на въпроса:

„Дали сте за членство в ЕС и НАТО с приемане на договора между Република Македония и Република Гърция“?

В крайна сметка референдумът не изпълни очакванията на премиера Зоран Заев и за смяната на името ще трябва да се произнесе парламентът.

„Очаквам депутати от ВМРО-ДПМНЕ да уважат волята на мнозинството граждани, които са гласували днес. В противен случай ще проведем предсрочни парламентарни избори веднага. Аз ще продължа да ръководя Република Македония и тя ще стане член на НАТО и ЕС“, закани се Заев.

„Гражданите гласуваха свободно и достойно. Волята им е неприкосновена и трябва да бъде уважавана от всички. Днес е успех за демокрацията и европейска Македония. Успехът е общ на всички граждани и нашата страна, независимо от бойкота организиран от ВМРО-ДПМНЕ“, заяви още премиерът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив