Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Крал Чарлз III с първа реч пред парламента, очаква се процесия в Единбург

Свят

Крал Чарлз III с първа реч пред парламента, очаква се процесия в Единбург

Крал Чарлз III с първа реч пред парламента, очаква се процесия в Единбург - Tribune.bg
Снимка:

Крал Чарлз III и неговата съпруга -  кралицата консорт Камила, отпътуваха със самолет за Единбург, където новият монарх ще участва в процесията с носенето на ковчега на покойната си майка към катедралата “Сейнт Джайлс”, предаде Би Би Си.

БГНЕСБГНЕС

При пристигането на двойката с тържествена церемония бяха връчени ключовете на града. В шотландската столица Чарлз III и Камила се очаква да посетят двореца Холирудхаус. Ковчегът на Елизабет Втора остана в двореца през изминалата нощ.

Кортежът с тленните останки на кралицата пристигна в Холируд след 6-часово пътуване от любимата лятна резиденция на Елизабет в замъка Балморал.

По-късно крал Чарлз III ще присъства на панихида в памет на кралицата, ще посети шотландския парламент и ще се срещне със шотландски официални лица.

БГНЕСБГНЕС

Денят за кралят е много натоварен, защото по обяд той говори за  първи път пред парламента в качеството си на монарх. 

„Днес стоя пред вас и не мога да не усетя силата на историята, която ни заобикаля и която ни припомня жизнените парламентарни традиции, на които депутатите от двете камари се посвещават с личната си ангажираност в името на нашето общо благо”, каза 73-годишният Чарлз. Той заяви, че парламентът е живият и дишащ инструмент на нашата демокрация.

„Както Шекспир казва за по-ранната кралица Елизабет, „тя беше модел за всички живи принцове”, добави синът на покойната кралица.

„Тя даде пример за безкористен дълг, който с Божията помощ и вашите съвети съм решен да следвам неотклонно”, обеща новият британски монарх. В неделя, в навечерието на погребението на Елизабет Втора, Великобритания ще запази едноминутно мълчание в цялата страна. Британското правителство съобщи, че това ще се случи в 20:00 ч. местно време.

Погребението на кралицата ще се състои на следващия ден  - 19 септември -  в Уестминстърското абатство.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети