Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Край на войната в Нагорни Карабах: Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение

Свят

Край на войната в Нагорни Карабах: Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение

Край на войната в Нагорни Карабах: Армения, Азербайджан и Русия подписаха споразумение - Tribune.bg
Снимка:

Руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и премиерът на Армения Никол Пашинян подписаха съвместно споразумение за пълното прекратяване на военните действия в Нагорни Карабах, съобщават световните агенции. 

Арменският премиер Никол Пашинян нарече сделката "изключително болезнена".Пашинян пояснява, че е взел решението на базата на задълбочен анализ на военната ситуация и оценките на хората, които са запознати в най-голяма степен с нея.

Арменският премиер съобщава още, че в следващите дни ще направи обръщение към народа.

Договорката се постига след шестседмични боеве между Азербайджан и етнически арменци. Тя влиза в сила във вторник в 01:00 часа местно време.  Съгласно новата сделка Азербайджан ще се придържа към районите на Нагорни Карабах, които е превзел по време на конфликта. Армения пък се съгласи да се оттегли от няколко други съседни области през следващите няколко седмици.

Решението обаче беше прието на нож - протестиращи нахлуха в сграда на правителството в столицата Ереван. Те са трошали врати, имало е и изпочупени мебели. В същото време на площада пред зданието са се събраха няколко хиляди души. Чуха се и призиви недоволните да се отправят към резиденцията на премиера. Някои от недоволните нахлуха и в заседателната зала на парламента. Те са скандирали „Ние няма да се предадем“. 

Парламентът в ЕреванПарламентът в Ереван

Илхам Алиев  от своя страна заяви, че споразумението отговаря на интересите на арменския и азербайджанския народ. Той каза, че в района ще бъде създаден миротворчески ценър за контрол на примирието и допълни:

"Една от точките в днешното споразумение е съвместната миротворческа мисия на Русия и Турция, още повече, че ние създаваме съвършено нов формат на взаимодействие в региона не само в рамките на решаването на конфликта, но и като бъдещо развитие."

Според руския президент Владимир Путин договореностите ще създадат условия за дългосрочно и пълно решаване на кризата в Нагорни Карабах в интерес и на двата народа.

Същевременно Русия е изпратила с военно-транспортни самолети Ил-76 почти 2000 миротворци 470 единици бойна техника в Нагорни Карабах, заяви руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

"За контролиране на прекратяването на огъня и на военните действия в зоната на нагорнокарабахския конфликт ще бъде разположен миротворчески контингент на Руската федерация от 1960 военнослужещи, 90 бронетранспортьора и 380 единици автомобилна и специална техника", заяви министерството.

В региона ще бъдат разположени и турски миротворци.

Парламентът в ЕреванПарламентът в Ереван

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати