Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кремъл обяви - възприема думите на Столтенберг за ядрените оръжия като ескалация

Свят

Кремъл обяви - възприема думите на Столтенберг за ядрените оръжия като ескалация

Кремъл обяви - възприема думите на Столтенберг за ядрените оръжия като ескалация - Tribune.bg
Снимка:

Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг относно разполагане на повече ядрени оръжия са ескалация, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

НАТО обмисля повече ядрени оръжия да са в режим на готовност, обяви Столтенберг

НАТО обмисля разполагане на повече ядрени оръжия, изваждането им от складовете и поставянето им в готовност, пред лицето на нарастващата заплаха от Русия и Китай, каза Столтенберг пред вестник The Telegraph.

Говорителят на Кремъл заяви, че коментарите на Столтенберг изглежда противоречат на комюникето на украинската конференция, в което се казва, че всяка заплаха или използване на ядрени оръжия в контекста на Украйна е недопустимо.

„Това не е нищо друго освен поредната ескалация на напрежението“, каза Песков по повод думите на Столтенберг.

Русия твърди, че Съединените щати и техните европейски съюзници тласкат света към ръба на ядрена конфронтация, като дават на Украйна оръжия на стойност милиарди долари, някои от които се използват срещу руска територия.

Според Федерацията на американските учени Русия и Съединените щати са най-големите ядрени сили в света, като притежават около 88% от ядрените оръжия в света, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати имат около 100 нестратегически ядрени оръжия B61, разположени в пет европейски страни - Италия, Германия, Турция, Белгия и Нидерландия, както и още 100 такива оръжия на своя територия.

Русия пък има около 1558 нестратегически ядрени бойни глави, въпреки че експертите по контрол на въоръженията уточняват, че е много трудно да се посочи точният им брой поради секретност.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати