Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Кремъл потвърди визитата на руския президент в ОАЕ и Саудитска Арабия

Свят

Кремъл потвърди визитата на руския президент в ОАЕ и Саудитска Арабия

Кремъл потвърди визитата на руския президент в ОАЕ и Саудитска Арабия - Tribune.bg
Снимка:

Руският президент Владимир Путин ще има утре работна визита в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. На следващия ден в Москва Владимир Путин ще се срещне и с иранския президент Ейбрахим Раиси.

Относно възможността за съгласуване на координирани действия на световните петролни пазари по време на обиколката в Персийския залив, Песков уточни, че подобни разговори се водят в рамките на формата ОПЕК+, но въпросът винаги е стоял на дневен ред.

Визитата идва, след като миналия четвъртък страните от ОПЕК+ се споразумяха доброволно да намалят доставките на петрол с около 2,2 милиона барела на ден - стъпка, която беше посрещната със скептицизъм на световните петролни пазари, но цените на петрола паднаха с 2% миналата седмица след съобщението.

"Факт е, че има определени процеси на инерция на петролния пазар, той е много голям и тежък. Затова понякога ефектът е със закъснение. Затова координацията ще продължи", отбеляза Песков.

Руският президент и саудитският принц Мохамед бин Салман установиха близки отношения, а това от своя страна спомогна за сключването на споразумение за създаване на групата ОПЕК+ в края на 2016 г. с цел да се влияе на световните петролни пазари, откъдето идват голяма част от бюджетните приходи и на двете държави.

От друга страна Дубай се превърна във важен търговски хъб за руските петролни компании, включително за втората по големина руска петролна компания "Лукойл", която премести част от дейността си в града, след като европейските санкции срещу Москва принудиха руските компании да пребазират своята дейност на неутрална територия.Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети