Кулинарен пътеводител призна баницата ни със сирене за най-доброто тестено изделие в света
Кулинарният пътеводител TasteAtlas обяви българската баница със сирене за най-добро тестено изделие в света според оценките на потребителите. Пътеводителят е световен атлас на традиционни ястия, местни съставки и автентични ресторанти, а в каталога му присъстват над 10 000 храни и напитки. Сега в обсега на вниманието му попада и българската баница със сирене.
„Баницата е традиционно българско ястие, което се приготвя чрез напластяване на листове от намаслено фино тесто със смес от яйца, кисело мляко и бели сирена, за да се получи простата и класическа версия на ястието. Освен с класическия пълнеж от сирене, тази баница може да се приготви с безброй различни пълнежи, както солени, така и сладки“, отбелязва TasteAtlas. Според описанието на сайта особено популярни са баниците със зеленчуков пълнеж, като например зелник. Той може да се направи с пълнеж от зеленолистни зеленчуци като спанак, коприва, невен, магданоз и зеле. Празникът пък се прави с праз, а лучник е вид баница с пълнеж от лук. Когато става въпрос за сладки варианти на баницата, има тиквеник, приготвен с тиква, разновидност с ябълков пълнеж, щрудел или млечна баница - приготвена чрез накисване на тестени листове със смес от мляко, яйца, захар и ванилия.
„Понякога българите поставят в баницата късметчета, монети или хартийки, на които са написани желания - практика, особено популярна през празничния зимен сезон“, пише още TasteAtlas. Пътеводителят посочва, че обикновено баницата се сервира като ястие за закуска с кисело мляко или боза.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/svqt/kulinaren-patevoditel-prizna-banitsata-ni-sas-sirene-za-nay-dobroto-testeno-izdelie-v-sveta/
Коментари (0)
Добави коментар