Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Курц заподозря „тайни договори“ за доставка на ваксини между някои държави в ЕС

Свят

Курц заподозря „тайни договори“ за доставка на ваксини между някои държави в ЕС

Снимка:

Той подчерта, че Малта ще получи 3 пъти повече дози от България до края на юли

Австрийският канцлер Себастиан Курц заподозря ЕС в „тайни договорки“ с компании производителки на ваксини, съобщи EURACTIV. Той определи като несправедливо разпространението на ваксините между страните членки, като подчерта, че някои страни имат няколко пъти повече от други.

По време на пресконференция във Виена Курц каза, че противно на твърденията на Комисията, той подозира, че „доставките не се извършват според населението и разликите ще продължат да нарастват“. Той подчерта, че има двойни стандарти и даде пример: „Малта ще получи три пъти повече дози на глава от населението от България до края на юли“, каза той. И допълни: „Нидерландия не само ще получи повече дози на глава от населението до края на юни от Германия, но и те ще са два пъти повече от тези на Хърватия“, добави Курц.

„Има признаци, които сочат към така наречените базари, където са били направени допълнителни споразумения между страни членки и фармацевтични компании“, каза Курц.

Коментарът идва на фона на нарастващото разочарование от общото отношение към разпределението на ваксините в ЕС.

По-рано тази седмица три балтийски държави писаха до Европейската комисия с молба за нова система за разпространение на ваксини срещу COVID-19 въз основа на нуждата, която според тях ще подобри ефективността на ваксинационната програма на ЕС.  


Топ новини

виж още

Актуална тема