Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „La reppublica“: Изтощени болници в България, служебното правителство крие кризата

Свят

„La reppublica“: Изтощени болници в България, служебното правителство крие кризата

La reppublica: Изтощени болници в България, служебното правителство крие кризата - Tribune.bg

Фалшивите зелени сертификати тревожат страните от Шенгенското пространство

Най-влиятелната медия в Италия „La reppublica“ излезе с разтърсваща информация за България и хаоса, създаден от служебното правителство с пандемията.

„Имаме заповед да не говорим с журналисти, не можем да кажем нищо...“  

Лекарят със синьото палто е на път да си тръгне, в синхрон с българското правителство, което седмица преди изборите крие най-тежката здравна криза в България.

„Тук в Пирогов Covid пациентите заемат три етажа. Всеки ден пристигат нови и нови, а специализираният персонал, който знае как да ги лекува, не е достатъчен. Наложи се превърнем три интензивни стаи в такива за интубиране и вентилация. Почти няма свободни легла. В едно от отделенията преброих петдесет пациенти, общо имаме повече от сто и петдесет, но никой не дава сигурна информация”, пише La reppublica.

Материалът продължава с описание на местоположението на спешната болница „Пирогов“ като се подчертава, че тя има най-добре оборудваната спешна помощ в България.   

В публикацията се казва, че страната ни има само 22% ваксинирано население с двойна доза, 33 на сто все още вярват, че Covid не е повече от грип и 40% от личните лекари са „No Vax“.

Авторите от „La reppublica“ акцентират, че за пръв път седмичният брой на смъртните случаи, свързани с COVID, надхвърля хиляда (1087), смъртността на милион жители е най-високата на планетата, инфекциите са се увеличили с 2826 случая, броят на лекарите, медицинските сестри и заразените парамедици достигна 16 269, интензивното лечение (732 пациенти) е наситено и болниците са принудени да преустановят приема и операциите за хора без COVID.

Главният лекар на „Пирогов“ Георги Георгиев каза: „Трябва да се интубират 30% от пациентите. Изживяваме едни от най-трудните времена, плащаме от гледна точка на психическото и физическото здраве. Изтощени сме, извън всякакви граници“.

В материала се подчерта, че към момента на писането му служебният кабинет не е поискал помощ от ЕС. Публичните изказвания на политическата класа са насочени само към изборите на 14 ноември.

Миналата седмица президентът Румен Радев при посещение в област Ямбол поздрави Министерството на здравеопазването за овладяването на пандемичната вълна, когато се разпространи новината за изчерпването на интензивното лечение в Ямбол.

По телевизията темата почти не е засегната.

„Телевизиите са в ръцете на частни групи, те не се контролират от Радев“, каза пред републиката Тихомир Безлов, анализатор в Българския център за изследване на демокрацията. „Прекалено много място е отделено на No Vax. По време на изборния период медиите са още по-предпазливи, страхуват се да бъдат обвинени, че вземат страна“.

От друга страна Европа гледа към България, защото за да напуснете страната трябва зелен сертификат. А в страна, отричаща ваксинацията се оказва лесно да намерите фалшиви сертификати.

Официално са съобщени малко под 50 случая. Гръцката прокуратура в Солун разследва трафика на фалшиви зелени пропуски, издадени в България. За 300 лева (150 евро) в родината на „No Vax“ ще намерите лекари, които записват дозите, без да ги инжектират, пише в заключение изданието. 


Топ новини

виж още
Актуална тема