Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Латвия: Караш пиян - колата ти отива в Украйна

Свят

Латвия: Караш пиян - колата ти отива в Украйна

Латвия: Караш пиян - колата ти отива в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

Първите от стотиците автомобили, конфискувани от латвийските власти от пияни шофьори, започнаха пътуването си към Украйна. Рига се надява, че те ще помогнат на Киев във военните му усилия.

Всички бивши собственици са били хванати с концентрация на алкохол в кръвта над 0,15 %, предаде Euronews.

Според съобщение на Държавната служба по приходите на Латвия първите осем автомобила, „които вече няма да бъдат управлявани от бившите си собственици - пияни шофьори“, се отправят към Украйна тази седмица.

Осемте автомобила са предадени на групата Agendum, която се занимава с доставянето на автомобили - дарени или придобити чрез дарение - в опустошените градове и на фронтовата линия в Украйна. От февруари до май 2022 г. групата заяви, че е доставила над 900 автомобила в Украйна; а сега е доставила общо 1200.

Рейнис Познякс от Agendum публикува в Туитър снимка на автомобилите, които се транспортират до Украйна.

Гешев след удара с 200 км/ч: Затова прокуратурата иска отнемане на коли от пияни и дрогирани

"Опитваме се да сме в крак с времето. Пътуването от нашия гараж до Украйна започва днес. Един автомобил ще изкупи не само алкохола, но и идеологическата карма", написа той.

В друг пост той се оплаква от броя на пияните шофьори в Латвия, като казва: "В Латвия има много пияни шофьори: "Неизбухнали "дронове камикадзе" по латвийските пътища. Те не са дори 5% от всички конфискувани. Колко от тях все още не са заловени? Готино е да се помага на Украйна, но количеството на потенциалните убийци по пътищата е наистина страшно. 1,5 + на хиляда."

Конфискуваните от държавните органи автомобили обикновено се продават, рециклират или разглобяват за резервни части. Но след като виждат работата на група като Agendum, латвийските власти смятат, че тези автомобили могат да се използват в помощ на украинците.

През февруари латвийският парламент прие поправка към закона за оказване на подкрепа на Украйна, която позволява прехвърлянето на държавни автомобили.

Познякс вече е казвал, че всеки автомобил, доставен на Украйна, спасява един живот.

Според Държавната служба за приходите на Латвия автомобилите, конфискувани от пияни шофьори, ще бъдат отнесени от Agendum "там, където са най-необходими".

Латвийските медии съобщават, че автомобилите ще бъдат доставени на армейските части на Министерството на отбраната на Украйна, на областната клинична болница във Виница и на териториалното медицинско дружество на Купянския съвет.

Латвийските власти обещаха всяка седмица да предават по две дузини конфискувани автомобили на Agendum за доставка в Украйна.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети