Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лех Валенса: ЕС да се разпусне и да създаде нов съюз без Полша и Унгария

Свят

Лех Валенса: ЕС да се разпусне и да създаде нов съюз без Полша и Унгария

Лех Валенса: ЕС да се разпусне и да създаде нов съюз без Полша и Унгария - Tribune.bg
Снимка:

Европейският съюз трябва да се разпусне и да създаде нов съюз с Франция и Германия в основата си, без Полша и Унгария. Това заяви в интервю за портала Interia, носителят на Нобелова награда за мир и бивш президент на Полша Лех Валенса.

„ЕС, вместо да прави компромис с Полша, трябва да се разпадне и за няколко минути да създаде нова общност, базирана на Германия и Франция, но без Полша и Унгария“, каза той. Валенса изрази съжаление, че неговото мнение по този въпрос не е взето под внимание. „И това е проста идея: ако искаме да се присъединим към нов съюз, тогава на входа, освен права, ще трябва да приемем задължения. И да ги поставим така, че триковете, които се случват днес, вече да не се повтарят“, каза той.

Според Валенса одобрението от Европейската комисия на национален план за възстановяване на Полша би било грешка. „В края на краищата тези пари ще бъдат пропилени и откраднати. Без върховенство на закона няма смисъл да дарявате милиарди евро за нищо“, каза той.

След пандемията ЕС отпусна средства на страните от общността за икономическо възстановяване. Планът за Полша бе блокиран заради съдебната реформа, чрез която правителството смяташе да се меси в работата на съдебната власт чрез създаване на дисциплинарната камара на Върховния съд и намеса в избора на съдиите. През октомври 2021 г. съдът на ЕС наложи глоба от 1 милион евро на ден на Варшава, докато не премахне камарата и не се откаже от промените в съдебната система.

Полша се съгласи да премахне дисциплинарната камара и на 1 юни Еврокомисията одобри план на стойност 35,4 милиарда евро за икономическо възстановяване на Полша след пандемията. Очаква се до месец Брюксел да започне отпускането пари на Варшава.

Полската опозиция смята, че сегашните власти в Полша продължават да нарушават върховенството на закона и не трябва да получават европейски пари.


Етикети ЕС, Полша, Унгария

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема