Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лейбъристите с категорична победа във Великоритания

Свят

Лейбъристите с категорична победа във Великоритания

Лейбъристите с категорична победа във Великоритания - Tribune.bg
Снимка:

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия.

Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия. Екзитполът след приключването на изборите отрежда 410 места за лейбъристите в Камарата на общините, която се състои от 650 депутати. 

Управлявалите до този момент консерватори на Риши Сунак получават 131  места. 

Трета сила за либералдемократите с 61 места и челната четворка се оформя с „Реформирай Обединеното кралство“ на Найджъл Фарадж с 13 места. 

Това са предварителни резултати, но изказалите се изборни експерти не очакват да настъпи някаква съществена промяна на по-късен етап. 

Лейбъристите вероятно ще имат мнозинство от 170 места в новия парламент - повече от достатъчно сами да сформират правителство и да се чувстват комфортно в законодателния орган. 

За сравнение, на предишните избори торите на Борис Джонсън спечелиха 365 места в парламента с мнозинство от 80. 

Киър Стармър незабавно благодари на всички повярвали и гласували за неговата променена Лейбъристка партия. 

Либералдемократите също са доволни от големия брой спечелени места, а „реформаторите“ на Фарадж са на път да спечелят много повече места от очакваното. 

Министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър, потенциален кандидат за нов лидер на консерваторите, ако Риши Сунак подаде оставка, призна загубата на своята партия.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати