Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Ли Къцян: Тибет е неразделна част от свещената територия на Китай

Свят

Ли Къцян: Тибет е неразделна част от свещената територия на Китай

Ли Къцян: Тибет е неразделна част от свещената територия на Китай - Tribune.bg

Тибет е неразделна част от свещената територия на Китай и религиозните водачи трябва да насърчават националното единство и етническа хармония, заяви китайският премиер Ли Къцян при необичайно посещение в този район, който буди безпокойство сред международната общност заради състоянието на човешките права, предаде Ройтерс.

Когато през 1950 г. китайски войници нахлуха в Тибет, Пекин определи това като мирно освобождение, и оттогава управлява района с желязна ръка.

Тибет е един от най-чувствителните териториални въпроси за китайските власти. В автономният район многократно са избухвали протести, макар че от последните мащабни демонстрации през 2008 г. насам е доста спокоен, припомня БТА.

Китай обикновено отхвърля обвиненията на правозащитни организации и изгнаници в репресии и твърди, че неговото управление е сложило край на робството и е донесло благоденствие на този изостанал преди район, и че изцяло спазва правата на тибетския народ.

При посещението си в Тибет от 25 до 27 юли Ли Къцян разгледа две много важни места за тибетския будизъм: храмът Джоханг и прочутият дворец Потала. Джоханг е един от най-ценните и почитани от будистите храмове. През февруари той пострада при пожар. Премиерът инспектира храма, който датира от 8-ми век и бележи съюза между Тибет и династия Тан.

От древни времена Тибет е неразделна част от свещената територия на нашата родина, каза Ли Къцян пред паметника. После той посети двореца Потала, някогашния дом на Далай лама.

И двата обекта са част световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

Сегашният Далай лама, най-висшата духовна фигура в тибетския будизъм, живее в изгнание в Индия от 1959 г., когато бе вдигнат неуспешен бунт срещу китайското управление. Китай го обвинява, че е опасен сепаратист, докато той твърди, че иска само истинска автономия за Тибет.

Миналата седмица американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че хората в Тибет са подложени на жестоки репресии от китайското правителство. През юни Върховният комисар на ООН по правата на човека каза, че условията в Тибет бързо се влошават.


Етикети Китай, Тибет

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети