Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Личните данни на милиони потребители на Facebook открити на уебсайт за хакери

Свят

Личните данни на милиони потребители на Facebook открити на уебсайт за хакери

Личните данни на милиони потребители на Facebook открити на уебсайт за хакери - Tribune.bg
Снимка:

432 хиляди българи са сред тях

Пробив в сигурността на Facebook, пише Гардиън. Медията предупреждава, че личните данни на повече от 500 милиона потребители на социалната мрежа са открити на уебсайт за хакери. По-конкретно това е информация за 533 милиона души от 106 държави. Сред тях са и данните на 432 хиляди потребители на Facebook от България.

Говорител на социалната мрежа обяви, че данните са откраднати заради слабост в системите за сигурност. Той обаче е бил отстранен от компанията още през 2019 г.

Изглежда, че информацията е на няколко години, но това е друг пример за огромното количество информация, събрана от Facebook и други сайтове в социалните медии, и ограниченията за това колко е сигурна тази информация, изтъква британското издание.

Наличността на масива от данни е оповестена за първи път от Business Insider. Според тази публикация това е информация от 106 държави, която включва телефонни номера, идентификатори на Facebook, пълни имена, местоположения, дати на раждане и имейл адреси.

Facebook се бори с проблеми със сигурността на данните от години. През 2018 г. гигантът на социалните медии деактивира функция, която позволява на потребителите да се търсят един друг чрез телефонен номер след разкрития, че политическата фирма Cambridge Analytica е получила достъп до информация за 87 милиона потребители на Facebook без тяхно знание или съгласие.

През декември 2019 г. украински изследовател по сигурността съобщи, че е открил база данни с имена, телефонни номера и уникални потребителски идентификатори на повече от 267 милиона потребители на Facebook - почти всички базирани в САЩ - в отворения интернет. Не е ясно дали текущото изхвърляне на данни е свързано с тази база данни.

 


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети