Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Литва: „По-скоро адът ще замръзне“, отколкото ще върнем Тихановская на беларуския режим

Свят

Литва: „По-скоро адът ще замръзне“, отколкото ще върнем Тихановская на беларуския режим

Литва: По-скоро адът ще замръзне, отколкото ще върнем Тихановская на беларуския режим - Tribune.bg
Снимка:

Минск иска екстрадирането ѝ

Литва няма да разглежда молбата на беларуската главна прокуратура, с която се иска бившата кандидатка за президент на Беларус - Светлана Тихановская, да бъде предадена на Минск. Това се изтъква в позиция на литовския първи дипломат Габриелус Линдсбергис, публикувана на сайта на Министерството на външните работи на Литва.

На беларуския режим можем да кажем, че по-скоро адът ще замръзне, отколкото да започнем да разглеждаме исканията ви", заявява Ландсбергис.

В позицията си той коментира още, че Литва винаги е била и ще бъде каменна стена, зад която ще намерят убежище всички демократични сили, преследвани от различни режими.

„Всеки, който е намерил убежище в Литва, може да се чувства в безопасност, да знае, че няма да бъде предаден на режима - нито заради борбата му за демокрация, нито за борбата за свобода на словото или религията", категоричен е литовският първи дипломат.

На 5 март от главната прокуратура на Беларус се обърнаха към Вилнюс с молба за екстрадицията на Тихановская. Минск обвинява нея и приближените ѝ в опит за насилствено завземане на властта в страната. Представителите на беларуската опозиция отхвърлят обвиненията.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Как ще гласувате на предстоящите избори на 9 юни?
Покажи резултати Скрий резултати