Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Любомир Кючуков: В Унгария и Сърбия не гласуваха за Путин

Свят

Любомир Кючуков: В Унгария и Сърбия не гласуваха за Путин

Любомир Кючуков: В Унгария и Сърбия не гласуваха за Путин - Tribune.bg
Снимка:

„Войната в Украйна оказа съществено влияние върху резултатите на изборите в Унгария и в Сърбия, но избирателите там не гласуваха за Путин. Те гласуваха за Орбан и за Вучич. Би било невярно да се твърди, особено за Унгария, че това е проруски вот“, коментира пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института по икономика и международни отношения. Той смята, че победите на Виктор Орбан и Александър Вучич са надхвърлили мащабите, в които са били очаквани.

„Конфронтацията, страховете и несигурността се оказаха най-добрата питателна среда за популистките и националистически партии от този тип“, твърди бившият дипломат.

По думите му основното мото на победителите, което е привлякло гласовете към тях, може да бъде сведено до две понятия - мир и стабилност. 

„Тези две понятия послужиха за подходяща гарнитура, към която да бъде поднесен популизмът и национализмът“, убеден е Кючуков. Според него Унгария поддържа добри отношения с Русия, докато Сърбия, след войните в Югославия, разчита много повече на подкрепата на Русия във външнополитически план и няма намерение да бъде член на НАТО.

„Орбан доста умело се възползва във вътрешнополитически план от войната в Украйна и санкциите, наложени на Русия, стараейки се да демонстрира независимост и самостоятелност, играейки върху една от основните си тези. Вотът в Унгария беше анти-Брюксел“, коментира анализаторът.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати