Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Любомир Кючуков: Вървим към Брекзит без договор, ако Борис Джонсън е премиер към 31 октомври

Свят

Любомир Кючуков: Вървим към Брекзит без договор, ако Борис Джонсън е премиер към 31 октомври

Снимка:

Всички елементи на една криза са вече налице и тя се очертава да бъде достатъчно дългосрочна, смята бившият ни посланик във Великобритания

-Има ли желание Великобритания да преговаря с Европейския съюз за Брекзит?

-Аз смятам, че възможност за нови съдържателни преговори е твърде малка. Последните месеци диалог отсъства, няма дори разговори за преговори. Има по-скоро едностранни заявления и от страна на премиера на Великобритания Борис Джонсън се търси предоговаряне, докато Европейския съюз/ЕС/ твърди, че предоговарянето е невъзможно. Според мен действително заявлението на Борис Джонсън е сигнал от типа на политическите позиционни маневри, а не реализуема политическа цел. Защото това, за което той настоява и което заявява като публична позиция, се отхвърля като възможност от ЕС. Според мен по-скоро вървим към Брекзит без договор. Разбира се, ако все още Борис Джонсън е премиер към 31 октомври тази година. Според мен ще му бъде по-трудно да остане, отколкото беше да стане премиер на Великобритания. Наблюдаваме позиционна война министър-председател срещу парламент. Парламентът гласува решение, което връзва ръцете на Борис Джонсън да го разпуска в периода октомври-декември, нещо което влизаше в плановете на Джонсън. Така че нещата вървят към Брекзит без договор с ЕС и евентуални избори в Обединеното кралство непосредствено след това.

- Много рядко монархът на Великобритания си позволява коментари, но наскоро Елизабет ІІ на частно парти е заявила, че политиците ѝ не могат да управляват страната.

-Без да е станал реален факт, Брекзит се състоя като негативни последици и всички подобни изявления са резултат именно от това. Защото имаме  определена криза на политическата система и политиците не са в състояние да намерят изход от нея. Имаме едно дълбоко разделено, почти по равно, на британското общество. Имаме ръст на сепаратизма, при това не само в Шотландия, където вече се настоява за втори референдум. Но при евентуално излизане без договор и възстановяване на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, това означава твърде вероятно възобновяване на кръвопролитието в Северна Ирландия. Дори лидерът на най-голямата Уелска партия в британския парламент спомена при избирането на Борис Джонсън, че това е най-добрият подарък за уелския сепаратизъм. Освен това имаме една дълбока несигурност в обществото. Имаме очаквания за спад на БВП, намаляване на чуждите инвестиции, бягство на големи фирми. Наблюдаваме спад на паунда, нарастване на безработицата, така че всички елементи на една криза са вече налице и тя се очертава да бъде достатъчно дългосрочна и това кара всички, разбира се, да изразяват позиции.

- Ще успеят ли политиците на страната да запазят нейното единство след Брекзит?

- Рисковете пред запазването на обединеността на Обединеното кралство и величието на Великобритания е много сериозна задача. Освен Шотландия, където при втори референдум се очаква към шотландските националисти да се присъединят и по-европейски настроените шотландци, тогава резултатът ще е различен от този при първия референдум преди няколко години. Проблемът в Северна Ирландия е може би най-сериозният. Аз не очаквам обединение на двете Ирландии в една близка перспектива. Очаквам нарастване на противоборството вътре в Северна Ирландия между юнионистите или тези, които искат оставането в рамките на Обединеното кралство, и ирландските републиканци, които искат присъединяване към Република Ирландия. Във всеки случай напускането на ЕС без договор ще означава на практика край на Споразумението от 1998г., което спря кръвопролитията в Северна Ирландия, и на една от основните клаузи - премахването на границите между Северна Ирландия и Република Ирландия. Така че, ако това отпадне, тогава цялото това противоборство в самата Северна Ирландия ще се възстанови. Тук трябва да се отчита и още един фактор, който има политическо значение върху британското правителство, мнозинството на правителството на Борис Джонсън се крепи в парламента само с един глас и то на база коалиционните партньори от Северноирландската юнионистка партия, които също ще бъдат поставени в изключително тежка ситуация при един Брекзит без договор.

- Кой ще загуби повече при този „развод“ без сделка - ЕС или Великобритания?

- Всички ще загубят. Безспорно, обаче, Обединеното кралство ще загуби доста повече. Вече се наблюдава силна умора от хода на преговорите в Европа и Великобритания. Брюксел също загуби огромна енергия и ресурси, които бяха отклонени от дебата за бъдещето на ЕС, а вместо това се дискутираше бъдещето на Обединеното кралство. Темата за Брекзит омръзна, а някои надигат глас и за нови отстъпки. От тази гл. т. аз бих казал, че ново отлагане на дата 31 октомври е малко вероятно. Още повече, че очевидно проблемът не е в липсата на време, а в отсъствието на съгласие. Говорим за съгласие в рамките на Обединеното кралство. Ако в Обединеното кралство несигурността все по-силно влияе негативно и на политиката, и на бизнеса, и в ежедневието, вече има нагласа да се сложи край на тази сага. Между другото, Борис Джонсън се възползва именно от това, консолидирайки всички привърженици на Брекзит около себе си, които бяха раздвоени между отговорния Брекзит на Тереза Мей и радикално консервативния – на Фараж. Брекзит без сделка ще означава, според мен, една дълбока криза, дългосрочна и достатъчно всеобхватна. Ще трябва много време, за да излезе Лондон от нея. И никакви компенсаторни и заместващи мерки, които се прави опит да се постигнат сега с договаряне на нови отношение със САЩ, в рамките на Британската общност, страни като Китай и Индия, които да заместят ролята на ЕС като основен търговски, икономически и политически партньор, не биха могли да запълнят този проблем, който ще се образува при излизане с Брекзит без договор. Гражданите също ще бъдат потърпевши, защото Брекзит без договор означава на практика, че всичко, което е постигнато за статута на британските граждани в Европа и на европейските граждани в Обединеното кралство, ще бъде обезсилено. Възможно е страните да постигнат съгласие да се придържат към тези договорености без те да бъдат официално част от договор. Но това ще означава, че във всеки един момент статусът, например на българските граждани в Обединеното кралство, ще зависи от едностранните решения на британското правителство.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив