Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Свят

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания

Лиз Тръс е новият премиер на Великобритания - Tribune.bg
Снимка:

Лиз Тръс бе избрана да замени Борис Джонсън като министър-председател, след като си осигури комфортна победа над Риши Сунак при гласуване от членове на Консервативната партия. Тя спечели вота с 81 326 гласа срещу 60 399 за Сунак, след тежка шестседмична надпревара, белязана от атаки.

Лиз Тръс излезе на сцената след победата си под овациите на присъстващите в залата.  Тя благодари на партията за „организирането на едно от най-дългите интервюта за работа в историята”.

Новоизбраният лидер на Консервативната партия благодари на съперника си и казва, че кампанията е била трудна като е показала дълбочината на „таланта” в партията. Тя не пропусна и Борис Джонсън като подчерта, че той се е противопоставил на Владимир Путин, осъществил е Brexit, пуснал е ваксина за Covid – 19 и е „смазал Джеръми Корбин“. „Възхищават ви се от Киев до Карлайл“, добави тя в речта си след победата.

Лиз Тръс обеща да изпълни обещанията си към избирателите, като каза, че партията на торите трябва да покаже, че може да ги изпълни през следващите две години. Тя казва, че има смел план за намаляване на данъците и растеж на икономиката на Обединеното кралство.

Що се отнася до проблема с нарастващите сметки за енергия, тя каза, че ще представи решение, което ще се  справи не само със сметките, но и дългосрочно ще реши проблеми с доставките.

Новият лидер на торите добави в заключение -„Ще постигнем”, с което даде заявка, че партията ще победи лейбъристите на общите избори през 2024 г.

Тръс ще пътува до Балморал утре, където ще има аудиенция при кралицата и ще се срещне с Борис Джонсън за предаването на властта. По-късно вечерта тя ще направи обръщение към страната, в което ще благодари на членовете на партията на торите, че са гласували за нея, и ще изложи надеждите си за своя мандат на власт. Денят ще бъде много натоварен за Тръс, която също така ще определи окончателно министрите в своя кабинет.

До избора на нов премиер се стигна, след като през юли няколко министри се оттеглиха от кабинета на Борис Джонсън заради редица скандали, включително „Партигейт“.

Коя е Лиз Тръс?

Мери Елизабет Тръс е родена на 26 юли 1975 г. в Оксфорд, дъщеря на професор по математика и учителка. Учи в Шотландия, където баща ѝ е изследовател. Когато семейството се премества отново в Лийдс заради работа, Тръс е на 13 години. Тя има трима по-малки братя.

Лиз Тръс учи в Merton College, Оксфорд. Присъединява към Консервативната партия през 1996 г.

На 4 септември 2012 г. Тръс е назначен за парламентарен заместник-държавен секретар по грижите за децата и образованието.

На 15 юли 2014 г.  премиерът Камерън извършва помени в кабинета си и назначава Тръс за министър - тя става Държавен секретар по въпросите на околната среда, храните и селските райони.

На 14 юли 2016 г. Тръс беше назначен за Държавен секретар на правосъдието и Лорд канцлер в първото правителство на Тереза Мей.

След общите избори през 2017 г. Лиз Тръс е назначена за главен секретар на Министерството на финансите.

След като Тереза Мей подава оставка през 2019 г., Тръс подкрепя кандидатурата на Борис Джонсън за лидер на Консервативната партия. Той я назначава за държавен секретар по международната търговия и председател на Борда по търговия.

През септември 2019 г. тя поема допълнителната роля на министър по въпросите на жените и равенството и се премества от Министерството на международната търговия, за да бъде повишена в държавен секретар по въпросите на външните работи при реорганизацията на кабинета през 2021 г.

През декември същата година става и главен преговарящ на правителството с Европейския съюз.

Тръс е омъжена за счетоводител, от който има две дъщери.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети