Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лиз Тръс не очаква скоро сделка за свободна търговия със САЩ

Свят

Лиз Тръс не очаква скоро сделка за свободна търговия със САЩ

Лиз Тръс не очаква скоро сделка за свободна търговия със САЩ - Tribune.bg
Снимка:

Британският премиер Лиз Тръс, която пристигна в Ню Йорк за годишната среща на Общото събрание на ООН, заяви пред журналисти, че може би ще са необходими години до постигане на така желаната двустранна сделка за свободна търговия между Великобритания и САЩ.

Лиз Тръс се срещна с американския президент Джо Байдън по време на националния траур за смъртта на Елизабет Втора в Лондон, но сега в Ню Йорк това ще бъде първата ѝ  официална среща с него.

Новият британски премиер призна пред журналисти, че в момента не се водят никакви преговори с американците и не очаква такива да започнат скоро, така че не се вижда сделка на хоризонта. Тръс сподели още, че е насочила вниманието си за търговски сделки на изток, като особено голямо е желанието й за двустранно споразумение с Индия. Предшественикът на Лиз Тръс – Борис Джонсън,  бе обещал през юни такава сделка до края на годината.

Цели на премиера са също присъединяване към Споразумението за транстихоокеанско партньорство, където членуват 11 държави, сред които Австралия, Канада и Япония, а също и сделка със Съвета за сътрудничество в Персийския залив.

Иначе Лиз Тръс изтъкна, че основна точка в разговорите ѝ с Джо Байдън ще бъде глобалната сигурност, особено съвместната работа със Съединените щати и европейските партньори за справяне с руската агресия в Украйна. Тя обеща Великобритания да заделя същите средства за военна подкрепа на Украйна и през следващата година.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети