Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Локдаунът в Германия ще продължи поне до 7 март

Свят

Локдаунът в Германия ще продължи поне до 7 март

Локдаунът в Германия ще продължи поне до 7 март - Tribune.bg
Снимка:

Вторият локдаун в Германия започна през ноември и беше продължен и затегнат преди Коледа

Кaнцлeрът Aнгeлa Мeркeл и прeдcтaвитeли нa 16-тe фeдeрaлни прoвинции се договориха в сряда да удължат локдауна в цялата страна до 7 март. Вторият локдаун в Германия започна през ноември и беше продължен и затегнат преди Коледа, като големият брой на пациентите с COVID-19 заплашваше да претовари болниците. Настоящото частично затваряне трябваше да приключи в неделя -14 февруари.

Според властите Германия е постигнала напредък в ограничаването на разпространението на инфекцията. Въпреки че общият брой на новозаразените в страната намалява обаче, нараства загрижеността по отношение на новите варианти на вируса, пише DW.

Мeркeл пoдчeртa жeлaниeтo нa влacтитe дa избeгнaт нoвa вълнa нa СОVID-19.

След срещата на върха в сряда премиерът на провинция Саксония Майкъл Кречмер заяви, че облекчаването на ограниченията ще бъде разгледано, когато седемдневният индекс на случаите падне под 35 на 100 000. Тогава може да става дума и за отваряне на музеи, магазини и заведения. В мoмeнтa заболеваемостта e 68 случаи нa 100 000.              

„Ще говорим за това през март. Всички трябва да останат предпазливи,  не искаме да бъдем небрежни“, каза Кречмер.

В документ за решение, публикуван след срещата, се казва, че канцлерът Ангела Меркел и държавните лидери ще се срещнат отново на 3 март, за да направят оценка на ситуацията.

Другите обсъдени мерки включват:

Фризьорите ще могат да отворят отново от 1 март, ако спазват строги хигиенни условия.

Училищата и детските градини трябва да бъдат „първите, които постепенно се отварят отново“, но отделните провинции решават как и кога.

Какви са настоящите правила?

Магазините за нехранителни стоки, ресторантите, кафенетата, музеите и спортните съоръжения ще остават затворени.

Хората в магазините и в градския транспорт трябва да носят медицински маски, които включват хирургически маски, както и филтърна маска FFP2.

Работодателите трябва, когато е възможно, да позволят на служителите да работят от вкъщи до 15 март.

Контактите са ограничени. Позволява се контакт само с едно лице, което не живее в същото домакинство.

Училищата до голяма степен са затворени, а учениците се обучават чрез дистанционно обучение.

Безпокойство поражда новият вариант на коронавирус.

Германският национален център за контрол на болестите миналата седмица заяви, че по-заразният вариант на вируса, наблюдаван за първи път във Великобритания, сега се среща в повечето от 16-те германски провинции.

Друг вариант от Южна Африка също е докладван няколко пъти в Германия.

„Предвид мутациите на вируса, стъпките за премахване на ограниченията трябва да се извършват внимателно и постепенно, за да може инфекцията успешно да бъде овладяна“, се казва в проектодокумента.

Повторното отваряне на училищата е основна спорна точка, когато става въпрос за разхлабване на мерките. Привържениците казват, че това ще премахне тежестта на домашното обучение от родителите и ще гарантира, че децата в неравностойно положение не изостават.

В сряда обаче ръководителят на германската асоциация за интензивно лечение DIVI предупреди, че отварянето на училища и детски градини ще доведе до увеличение на случаите на коронавирус.

„Училищата и детските градини за съжаление са местата, където вирусът се предава“, каза ръководителят на DIVI Гернот Маркс пред всекидневника Rheinische Post .

„Децата го носят в семействата и повечето учители не са ваксинирани. Като лекар по реанимация ви казвам: Това е безотговорно.“

В същото време изследователи от Университетския медицински център Хамбург-Епендорф установиха, че всяко трето дете в Германия е страдало от психични проблеми по време на пандемията от коронавирус. Те призоваха училищата да се свързват редовно с учениците, съобщават германските местни медии.                             

Германия увеличи предупрежденията си относно пътувания към Китай, предаде Франс прес. Берлин предупреди, че дори възстановили се от COVID-19 хора рискуват да бъдат поставени в изолация в Китай в продължение на седмици и да бъдат подложени на инвазивни медицински тестове“.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Одобрявате ли острия тон на Румен Радев към представителите на ПП/ДБ във връзка със скандалния запис и втория мандат?
Покажи резултати Скрий резултати