Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лойд Остин пред CNN: Руските военни допуснаха грешки в решенията и действията си в Украйна

Свят

Лойд Остин пред CNN: Руските военни допуснаха грешки в решенията и действията си в Украйна

Лойд Остин пред CNN: Руските военни допуснаха грешки в решенията и действията си в Украйна - Tribune.bg
Снимка:

САЩ „видяха редица грешки” от страна на Русия при нахлуването ѝ в Украйна, заяви американският министър на отбраната Лойд Остин в интервю за CNN, взето в София. Днес той е на официално посещение у нас. По думите му руснаците „не са напреднали толкова бързо, колкото биха искали“.

Остин допълни, че Москва се е „борила с логиката” и не е видяла доказателства за „добро използване на тактическото разузнаване”, нито „интегриране на въздушния капацитет с наземна маневра”.

„Има редица неща, които очаквахме да видим, но просто не ти видяхме. Руснаците наистина имаха някои проблеми. Така че много от техните предположения не се потвърдиха", каза той.

От началото на инвазията в Украйна преди близо месец, руските войски бомбардираха и унищожиха големи части от градове, включително Мариупол и Харков, но Украйна успя да попречи на Русия да превземе големи части от страната, включително столицата Киев.

„Мисля, че (Русия) си е представяла, че ще се движат бързо и много бързо ще превземат столицата. Те не успяха да направят това“, каза шефът на Пентагона. Остин също беше попитан за позицията на Китай по отношение на войната. Пекин е показал известна готовност да предостави помощ на Русия, според дипломатическа телеграма на САЩ до съюзниците.

В петък президентът Джо Байдън се опита да разубеди китайския президент Си Дзинпин да съдейства на Русия, като предупреди китайския си колега по време на 110-минутен видео разговор за последствията за Пекин, ако той окаже материална подкрепа на Москва. Остин каза пред CNN, че е „трудно да се каже” какво ще направи Китай и отказа да спекулира.

Министърът на отбраната каза, че ако САЩ въведат зона, забранена за полети, това ще изисква контролиране на небето, ангажиране на руски самолети и премахване на самолетни системи в Украйна, Беларус и Русия.

„Това би означавало, че сме в битка с Русия. Това са две ядрени държави, които никой не иска да види да участват в конфликта. Това не е добре за региона. Не е добре за света“, каза той.

Той каза, че САЩ са фокусирани върху предоставянето на помощ за Украйна.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети