Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. „Lufthansa“ спира полетите над Беларус

Свят

„Lufthansa“ спира полетите над Беларус

Снимка:

„Lufthansa“ спира полетите на своите самолети във въздушното пространство на Беларус, съобщава агенция „Франс прес“.

„Във връзка с развитието на настоящата ситуация в момента спираме полетите във въздушното пространство на Беларус“, се казва в изявление на авиокомпанията.

Ситуацията около полетите до и през Беларус ескалира на фона на аварийно кацане на самолет на „Ryanair“ в Минск. Самолетът по маршрута Атина - Вилнюс кацна на летището в Минск същия ден след съобщението за взривно устройство на борда. Информацията за взривно вещество не беше потвърдена.

В белоруската столица беше изяснено, че на борда на този самолет е един от основателите на канала NEXTA Telegram, признат за екстремист в републиката, Роман Протасевич, издирван от властите. Задържан е от служителите на реда на Беларус. Вечерта на същия ден самолетът излетя от Минск и скоро кацна във Вилнюс.

Някои европейски политици и авиокомпании вече повдигнаха въпроса за прелитането над територията на Беларус. Така латвийската „Air Baltic“ реши да не лети над Беларус след инцидента. Също и унгарската Wizzair не прелита над територията на Беларус. Според приложението FlightRadar „Ryanair“ все още използва въздушното пространство на Беларус за полети.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още