Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лукашенко: Повторни избори няма да има

Свят

Лукашенко: Повторни избори няма да има

Снимка:

ЕС се събира спешно за Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в понеделник на среща със служители на Минския завод за колесни трактори, че в страната няма да има повторни президентски избори.

"Никога не чакайте от мен да направя нещо под натиск. Няма да има повторни избори. Защото в този случай няма да има Мински завод за трактори, МАЗ или БЕЛАЗ, ние ще унищожим всичко за шест месеца", цитира думите на Лукашенко агенция БЕЛТА.

"Говорите за несправедливи избори и искате да проведете справедливи? Отговарям ви на въпроса. Проведохме избори. Докато не ме убиете, други избори няма да има", изтъкна Лукашенко.

В Беларус днес протичат демонстрации пред редица заводи и пред сградата на държавната телевизия след призив на опозицията, която обяви обща стачка в знак на протест срещу оспорваното преизбиране на Лукашенко за президент.

Протестиращи стоят с бяло-червените знамена на опозицията и пред завода МЗКТ в Минск, където пристигна Лукашенко. Хиляди служители в местния тракторен завод МТЗ също спряха работа. Новинарският сайт tut.by разпространи кадри, показващи как към мястото се насочват тълпи от работници в други заводи, за да се присъединят към протеста.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел осъди полицейското насилие срещу протестиращите в страната.

"Ще свикам среща на членовете на Европейския съвет тази сряда 12:00 часа, за да обсъдим ситуацията в Беларус. Хората на Беларус имат право да решават бъдещето си и свободно да избират своя лидер. Насилието над протестиращите е неприемливо и не може да бъде позволено “, написа в Туитър Шарл Мишел.

Междувременно Германия заплаши Минск с по-широки санкции. Берлин обяви, че се е свързал с опозиционния лидер Светлана Тихановска. От кабинета обаче отказват да коментират темите на разговор, които са били обсъждани.

Канцлерът Ангела Меркел е призовала за национален диалог между властите, опозицията и гражданското общество.  


Коментари (2)

кесо Луката доста се величае като твърди, че няма да свика нови избори. Той просто няма кого да свика защото народа е на площадите и му иска оставката. Ако има нови избори най-вероятно Луката няма да учавства в тях поради твърде голяма "заетост" - да си пази задника /съвсем в буквалния смисъл/ в някой беларуски затвор.
17.08.2020 13:42 / Отговор
МЪРЗЕЛИВИЯТ ВОЕНЕН ПЕНСИОНЕР:РУМЕН РАДЕВ ДА ГЛЕДА НАКЪДЕ Е ТРЪГНАЛ!
ОЧАКВА ГО СЪДБАТА НА ЛУКАШЕНКО, АКО ИСКА ДА ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИТЕ ДА ЖИВЕЯТ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
ЛУКАШЕНКО ШЕ ИЗБЯГА В КИТАЙ-НА АЗИАТСКА РУСИЯ ВЕЧЕ НЕ Е НУЖЕН-ЩЕ ГО УБИЯТ!
17.08.2020 13:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още