Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Лятото на 2022 година е най-топлото, регистрирано в Европа

Свят

Лятото на 2022 година е най-топлото, регистрирано в Европа

Лятото на 2022 година е най-топлото, регистрирано в Европа - Tribune.bg
Снимка:

Учените твърдят, че горещините и сушите стават все по-чести и интензивни поради изменението на климата

Лятото на 2022 година, белязано от жеги и голяма суша, свързвани с глобалното затопляне, е най-топлото, регистрирано в Европа, съобщава АФП, позовавайки се на европейската служба „Коперник“.

Европа беше засегната от поредица от горещи вълни тази година и най-тежката суша от векове, като температурните рекорди паднаха в много страни и живакът достигна 40C за първи път във Великобритания.

Учените твърдят, че горещините и сушите стават все по-чести и интензивни поради изменението на климата.

Средните температури са „най-високи, както за месец август, така и за цялото лято“, като надхвърлят с 0,4 градуса за трите летни месеца тези от 2021 година, когато е предишният рекорд, отбелязват в комюнике от службата за промените в климата „Коперник“. За периода 1991 година - 2000 година те надхвърлят средното за сезона с около 1,34 градуса Целзий. Температурите през август са рекордни - с 1,72 градуса Целзий над средното за периода 1991 година – 2000 година.

„Интензивната поредица от горещи вълни в Европа, съчетана с необичайни условия на засушаване, доведе до екстремно лято с рекордни температури, суша и пожари в много части на Европа, които се отразиха на обществото и природата по различни начини“, казва в изявлението си Фрея Вамборг, главен учен в европейския институт.

Тя отбеляза, че „предишният рекорд беше само на една година“.

Петте най-горещи години в историята са регистрирани от 2016 година насам, тъй като изменението на климата води до все по-дълги и по-силни горещи периоди, както и до по-сухи почвени условия.

„Коперник“ е програмата на Европейския съюз за наблюдение на Земята, чрез която нашата планета и нейната околна среда се наблюдават в полза на всички европейски граждани. Тя предоставя информационни услуги, основаващи се на спътниково наблюдение на Земята и in situ данни (некосмически данни).

Програмата се координира и управлява от Европейската комисия.

БГНЕСБГНЕС

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети