Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. МАЕ: Безпрецедентен спад на CO2 и глобалното потребление на петрол

Свят

МАЕ: Безпрецедентен спад на CO2 и глобалното потребление на петрол

Снимка:

Коронавирусът е предизвикал безпрецедентен спад в енергийните инвестиции

Глобалното потребление на петрол ще намалее с 1 трилион долара през 2020 г. до 2,5 трилиона долара, пише Международната агенция по енергетика (МАЕ) в доклада си за енергийни инвестиции.

Коронавирусът е предизвикал безпрецедентен спад в енергийните инвестиции в световен мащаб през първата половина на 2020 г., съобщи агенцията, цитирана от БГНЕС. Малко преди избухването на новата инфекция, експертите на МАЕ очакваха, че инвестициите в енергийния сектор през 2020 г. ще нараснат с 2%, което може да бъде най-забележимото увеличение на инвестициите след кризата през 2014 г. Това обаче не се случи поради пандемията от коронавирус. Вместо това инвестициите паднаха безпрецедентно, с 20% или 400 милиарда долара в сравнение с 2019 г..

„Според нашите оценки, потребителските разходи на петрол ще паднат с повече от 1 трилион долара през 2020 г., докато приходите в електроенергийния сектор ще намалеят само със 180 милиарда долара, което до голяма степен ще бъде причинено от ръст на неплатежоспособността“, твърдят от МАЕ.

Преките инвестиции в нефтогазовия сектор ще паднат с 32% или почти 250 милиарда долара, инвестициите във въгледобивната промишленост - с 15% или почти $20 млрд. Като цяло глобалният енергиен сектор ще остане без 20% от инвестициите от миналата година, като те ще спаднат до 1,5 трилиона долара.

Поради карантинните мерки, предприети по целия свят във връзка с пандемията от коронавирус, глобалните емисии на CO2 в земната атмосфера през 2020 г. ще намалеят с 2,6 Gt, това е най-силното намаляване на вредното замърсяване в индустриалната история на човечеството.

Очаква се през 2020 г. глобалните емисии на CO2 да намалеят с 8% или почти 2,6 Gt, до нивото от преди десетилетие, според МАЕ.

„Това намаление ще бъде най-голямото в историята, то е 6 пъти повече от намалението с 0,4 Gt през 2009 г., причинено от финансовата криза. И то е два пъти повече от сумата от всички намаления на емисиите след Втората световна война“ , изчисляват от МАЕ.

Въпреки това, след предишни кризи, емисиите се възстановиха по-бързо, отколкото намаляха. „Дали това ще се случи този път зависи от това какво ще се случи с инвестициите в енергийния сектор“, заключи МАЕ.  


Етикети CO2, петрол, спад, МАЕ

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още