Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Македонският президент ще се срещне със забранената у нас ОМО „Илинден“

Свят

Македонският президент ще се срещне със забранената у нас ОМО „Илинден“

Снимка:

Няма тема, нито дата на разговорите

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски ще проведе среща с представители на забранената у нас организация ОМО „Илинден“ и ОМО „Илинден Пирин“ по тяхно искане. Целта на посещението и темите на разговорите засега не са известни, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

Искането за среща е изпратено до кабинета на президента, на което е даден положителен отговор, но датата на срещата все още не е уточнена.

„Най-после македонският политически връх се сеща да обърне внимание на македонците в България. Дано да е начало на една нова практика и традиция, която да замени цялостното пренебрежение, практикувано досега“ - твърдят от ОМО „Илинден“ ПИРИН.

В писмото до Пендаровски двете македонски организации споменават за срещата на българския президент Румен Радев с представители на организации на македонските българи през октомври миналата година. „Смятаме, че реципрочността би била знак за равенство между българския и македонския народ“ - пишат от ОМО "Илинден" ПИРИН и ОМО Илинден.

„Съществуването на македонците от двете страни на границата е необходимият мост между двете държави и народите в тях. Тази наша позиция не се приема от властите в Република България, където ние нямаме никаква възможност за развитие и представителство. Властите в България демонстрират ефикасна комуникация със самоопределящите се като етнически българи в РСМ, което за нас е достойно и е пример, но за нас е неразбираемо отношението към самите нас. Според нас принципът на реципрочност ще бъде добър знак за равноправност между българския и македонския народ“, пишат те.

На двете организации беше отказана регистрация от българските съдилища. През 2004 г. Конституционният съд обяви ОМО за антиконституционна формация. Двете организации смятат, че в България има македонско малцинство, което трябва да бъде признато като последният им напън това да стане беше в края на миналата година. 

Припомняме, че имаше и жесток скандал през 2020 г след опит под линия да мине признаване на организациите в проекторезолюцията на LIBE.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема