Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Свят
  3. Македонците виждат Заев като президент

Свят

Македонците виждат Заев като президент

Македонците виждат Заев като президент - Tribune.bg
Снимка:

За него биха гласували и македонците, и албанците

Македонците виждат Зоран Заев като президент, показва социологическо проучване на МЦМС и Телма. Той има и най-висок рейтинг и се смята за консенсусен кандидат, тъй като е подкрепян и от македонците, и от албанците в страната.

Македония ще избира нов държавен глава през пролетта на 2019 г. На въпрос: „Ако изборите за президент бяха сега, кого бихте избрали“, 12,4 на сто от анкетираните посочват именно премиерът.

На второ място са лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски и министърът на външните работи Никола Димитров. И двамата събират по 8,2% подкрепа.

Оказва се, че Заев удовлетворява и македонците, и албанците. Ако той се кандидатира за президент за него биха гласували 10,2% от македонците и 11,2% от албанците в страната. На второ място като консенсусна кандидатура се посочва Никола Димитров, а на трето Стево Пендаровски, който също е от управляващата партия.

Всъщност Социалдемократически съюз на Македония запазва преднината си като първа политическа сила. При вариант в Скопие да има едновременно президентски и парламентарни избори – 26,9% биха гласували за управляващите. За опозиционната ВМРО-ДПМНЕ биха гласували 21,6 на сто.

Като най-важната ценност анкетираните посочват честността (25%), а след това отговорността (17,3 на сто).

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати